Heikki ja Kaija antavat kyytiä ikäihmisille – riksapyörät otettiin käyttön Koukkuniemessä Tampereella

Kaksi sähköavusteista riksapyörää vihittiin käyttöön perjantaina Koukkuniemen vanhainkodin pihamaalla Tampereella. Pyörällä kaiken ikää -toiminnan tavoitteena on tarjota kyytejä ikäihmisille ja muille liikuntarajoitteisille. Katso videolta ensimmäisten kyytiläisten riemua.

terveys
Vanhuksia riksan kyydissä

Kuohuviinipullot poksahtelivat ja Kotkien weteraanisoittajien puhallinorkesteri musisoi, kun Koukkuniemen vanhainkodin pihamaalla vihittiiin käyttöön juhlallisin menoin kaksi ikäihmisille ja muille liikuntarajoittesille tarkoitettua sähköavusteista riksapyörää. Pyörät nimettiin tamperelaisittain Heikiksi ja Kaijaksi.

Riksapyöriä ajavat vapaahetoistyötä tekevät koulutetut pyöräluotsit. Kyytiin mahtuu kaksi ihmistä kerrallaan.

– Tässä on tarkoituksena tarjota pyörällä liikkumisen kokemus niille ihmisille, jotka eivät pysty enää itse pyöräilemään. Vapaaehtoisia pyöräluotseja ilmottautui mukaan jo keväällä ja Tampereen polkupyöräilijöiden nettisivustojen kautta saatiin lisää väkeä mukaan, kertoo Tuula Lepistö Tampereen polkupyöräilijöistä.

Idea on toteutettu Tampereen polkupyöräilijöiden, Tampereen kaupungin, Pyöräliiton, Mummon kammarin ja Liikenneviraston yhteistyönä.

Vanha mies riksan kyydissä
Jarkko Laaksonen / Yle

Riksapyörät ovat kunnianosoitus hitaudelle

Idea ikäihmisille tarkoitetuista riksapyöristä tulee Tanskasta. Vuonna 2012 Kööpenhaminassa Ole Kassow tarjosi kyydin riksapyörällä yli 90-vuotiaalle Thorkildille. Thorkildin palattua pyöräreissulta leveä hymy kasvoillaan muutkin vanhainkodin asukkaat alkoivat kyselemään kyytejä. Nyt samaa ideaa toteutetaan jo 18 eri maassa.

– Nämä pyörät ovat kunnianosoitus hitaudelle. Pyöräillessä on aikaa keskustella, tutustua ja luoda ystävyyssuhteita. Käyn Kööpenhaminassa edelleenkin viikottain pyöräretkellä nyt 97-vuotiaan miehen kanssa, kertoo idean isä Ole Kassow.

Ikäihmisten riksapyörät otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa Suomessa juuri Tampereella.

- Tällä avauksella Tampere voi loistaa. Tartuimme ideaan heti, kun siitä kuulimme, eli emme olleet riksapyörien suhteen hitaita hämäläisiä, sanoo koordinaattori Jaana Ylänen Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluista.

Vanhuksia riksan kyydissä
Jarkko Laaksonen / Yle

Heikille ja Kaijalle toivotaan kiireistä pyöräilykesää

Sähköavusteisia riksapyöriä voi varata etukäteen sähköisen varausjärjestelmän kautta.

– Koukkuniemen vanhainkodissa joko vanhus tai omainen voi pyytää henkilökuntaa varaamaan riksakyydin sopivaan ajankohtaan. Vapaaehtoiset pyöräluotsit myös laittavat järjestelmään tarjouksia kyydeistä. Sovittu kyyti kuitataan ja sitten vain lähdetään ajelemaan.

– Myös Koukkuniemen henkilökunnasta on koulutettu 16 pyöräluotsia. Jos vain heillä on aikaa, niin myös heiltä voi pyytää pyöräkyytiä, sanoo Tuula Lepistö.

Tällä avauksella Tampere voi loistaa.

Jaana Ylänen

Riksapyörät ovat nyt lähinnä Koukkuniemen asukkaiden käytössä, mutta niitä voivat varata myös muut liikuntarajoitteiset ottamalla suoraan yhteyttä Jaana Yläseen Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluihin.

Pyöräluotseiksi haluavat voivat ottaa yhteyttä suoraan Pyörällä kaiken ikää-kansanliikkeeseen esimerkiksi nettisivujen kautta. Tampereelta käynnistyneen toiminnan päämääränä on laajentua valtakunnalliseksi. Tuula Lepistön mukaan kyselyjä on tullut jo jonkin verran muista kaupungeista.

– Toivotaan, että Heikin ja Kaijan pyöräilykesästä tulee hyvin kiireinen ja vanhukset saavat pyörän kyydissä tuntea tuulen hiuksissaan, sanoo Tuula Lepistö.