1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viljelijät käänsivät yllättäen selkänsä polttoainetehtaalle – toivo elää: "Lähetämme heille postikortteja"

Suomen Bioetanoli ei ole saanut solmittua tarpeeksi olkisopimuksia Myllykosken bioetanolitehdasta varten. Nyt niiden tekemiselle alkaa olla kiire.

Kotimaan uutiset
Viljapelto Elimäellä.
Kirsi Partanen / Yle

Kouvolan Myllykoskelle UPM:n entisen paperitehtaan tiloihin kaavaillun bioetanolitehtaan kohtalo saattaa olla vaakalaudalla. Suomen Bioetanoli (SBE) jäi ensimmäisellä kierroksella tavoitteestaan saada riittävä määrä oljentuotantosopimuksia maanviljelijöiltä.

SBE:n toimitusjohtaja Aate Laukkanen arvioi, että sopimuksia syntyi määräajan umpeutumiseen toukokuun loppuun mennessä noin 150. Yhteensä SBE lähestyi kirjeitse noin 3 700 viljelijää.

– Kyllä se oli meille yllätys. Odotimme. että pääsisimme tuhanteen tai sen lähelle, sanoo Laukkanen.

SBE tarvitsee aluksi noin 1 000 sopimusta vakuuttaakseen sijoittajat bioetanolitehtaan hankintaketjun toimivuudesta. Sopimusten pitäisi olla kasassa viimeistään elokuun loppuun mennessä.

– Sitten on vaikea tilanne, jos se ei onnistu, myöntää Laukkanen.

Toimiakseen Myllykosken bioetanolitehdas tarvitsisi vuosittain noin 300 000–330 000 tonnia olkea. Laukkanen arvioi, että määrän tuottamiseen tarvitaan noin 100 000 hehtaarin peltoala. Hänen mukaansa keskimääräinen tilakoko mahdollisilla oljentuottajilla on noin 50–60 hehtaaria.

Pro Agrian viime kesänä tekemän tutkimuksen mukaan etanolitehtaan hankinta-alueelta olkea irtoaisi noin 400 000 tonnia.

Miksi sopimuksia ei syntynyt?

Kouvolan alueen viljelijät ovat tehneet eniten olkisopimuksia SBE:n kanssa. Sen sijaan Päijät-Hämeen, Itä-Uudenmaan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maanviljelijät ovat selkeästi aliedustettuina.

Aate Laukkanen laittaa syntyneiden olkisopimusten vähäisen määrän myös ajoituksen piikkiin. Viljelijöiden kylvöt viivästyivät pahan kerran sateiden vuoksi. Toukokuun lopussa viljelijät olivat vielä pelloilla.

– Tietysti hermostuttaahan se, että vuoden tulo on kylvöistä kiinni. Jotenkin viljelijät eivät jaksaneet paneutua asiaan.

Laukkanen epäilee, että sopimusten vähäiseen määrään voi vaikuttaa myös Valtion turveyhtiö Vapon epäonnistunut yritys tuottaa energiaaruokohelvistä.. Tapaus saattoi syödä viljelijöiden luottamusta myös etanolihankkeeseen.

SBE ei lyö kuitenkaan rukkasia naulaan olkisopimusten suhteen. Uusi määräaika on jo asetettu.

– Jatkoimme aikaa elokuun loppuun. Lähetämme viljelijöille postikortteja. Lisäksi järjestämme neljästä viiteen tilaisuutta, joissa tarjottaisiin kahvit ja kerrottaisiin meidän hankkeestamme, sanoo Laukkanen.

Heinää, jos olki ei riitä?

Aate Laukkasen mukaan maatalouden sivutuotteena syntyvä olki ei ole ainut vaihtoehto bioetanolitehtaan raaka-aineeksi.

– Maisemapeltojen ja kesantojen heinä käy raaka-aineeksi. Ruokohelviä on myös varsin isoja määriä. Myös järvikaisla soveltuu hyvin.

Laukkanen arvioi, että bioetanolitehdas ei voi kuitenkaan samanaikaisesti käyttää raaka-aineena sekä olkea että heinää. Niitä jouduttaisiin ajamaan tehtaaseen mahdollisesti vuorokuukausina.

– Heinäsopimuksia otetaan vastaan näillä kaavakkeilla. Teemme kokeita. Noin 90 prosentin varmuudella se sopii, sanoo Laukkanen.

Lue seuraavaksi