1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turvapaikanhakijoiden siirrot saattavat kaatua Itä-Euroopan vastustukseen

EU-komission esitys ei kelpaa sellaisenaan kuin harvoille EU-maille. Vaikutusvaltaiset Saksa ja Ranska kuitenkin haluavat taakanjakoa.

Libyan rannikkovartiosto keskeytti Garabullin kaupungista lähteneiden pakolaisten matkan ja vei heidät Tripoliin 6. kesäkuuta. Kuva: Mahmud Turkia / AFP

EU-maiden sisäministerit saavat tiistaina pöydälleen komission esitykseen turvapaikanhakijoiden siirroista jäsenmaasta toiseen. Keskustelusta on tulossa vaikea.

Vaikka kaikki sanovat olevansa huolissaan Välimeren pakolaiskriisistä ja ymmärtävänsä rantavaltioiden ongelmia tulijoiden tulvan kanssa, juuri mikään maa ei kannata esitystä sellaisenaan.

Komissio haluaa, että noin 40 000 suojelun tarpeessa olevaa turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Italiasta, Kreikasta ja mahdollisesti Unkarista muihin EU-maihin. Se vetoaa hätätilanteeseen ja EU-pykälään, joita ei ole ennen käytetty.

Itä-Euroopan maat eivät halua turvapaikanhakijoita

Tiistaina sisäministerit keskustelevat asiasta ensimmäisen kerran, eikä siitä pystytä vielä päättämään. Maat kuitenkin joutuvat miettimään, miten asia esitellään juhannukseen jälkeen olevalle huippukokoukselle.

Paineet ovat kovat, sillä jos asiasta äänestettäisiin, esitys saattaisi kaatua.

Itä-Euroopan maat ja Portugali eivät suostu komission ehdotukseen, joka velvoittaisi maita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita, diplomaattilähteet kertovat. Maat sanovat voivansa osallistua taakanjakoon vain vapaaehtoispohjalta.

Itä-Euroopan ja erityisesti Baltian maat ovat perinteisesti ottaneet vastaan hyvin vähän pakolaisia eikä niihin juuri ole tullut turvapaikanhakijoita

Saksa ja Ranska taas kannattavat komission esitystä, jos sitä muutetaan. Saksaan tulee EU:ssa eniten turvapaikanhakijoita, myös Ranskaan heitä tulee runsaasti. Silti maat joutuisivat komission esityksen mukaan ottamaan vielä lisää tulijoita keventääkseen Italian ja Kreikan vastuuta.

Äänestys olisi täpärä

EU-kokouksissa äänestetään harvoin, yleensä maat etsivät yhteistä näkemystä. Jos äänestykseen jouduttaisiin, juuri voimaan tulleiden uusien äänestyssääntöjen mukaan komission ehdotus todennäköisesti hyväksyttäisiin.

Vielä parin vuoden ajan maat voivat kuitenkin vaatia vanhojen äänestyssääntöjen käyttöä. Siihen riittää yhdenkin maan vaatimus. Vastustajien leirissä on kymmenkunta maata.

Vanhojen sääntöjen mukana vastustajamaita olisi sen verran paljon, että ne pystyisivät yhdessä pysäyttämään asian etenemisen.

Suomen kanta: ei mutta ehkä

Suomi ei ole lukinnut omaa kantaansa. Periaatteessa Suomi vastustaa komission esitystä. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti tänään, että Suomen mielestä EU ei voi pakottaa maita ottamaan turvapaikanhakijoita, vaan Suomi kannattaa vapaaehtoisuutta. Silti Suomi on valmis neuvottelemaan asiasta.

Siirroista oli tarkoitus päättää ennen kesää, koska kesällä Välimeren ylitystä yrittää todennäköisesti ennätysmäärä ihmisiä Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Juhannuksen jälkeen pidettävässä huippukokouksessa EU-maiden johtajat yrittävät löytää asiaan ratkaisun. Lopullinen päätös venynee vielä myöhemmäksi.