Tavoitteena 30 tuntia ja lähes 600 maalia: Rikkoutuuko salibandyn maailmanennätys Seinäjoella?

Salibandyseura Mailattomat yrittää rikkoa voimassaolevaa, kestoltaan maailman pisintä salibandyottelua. Ottelu käynnistyi perjantaina klo 18 Seinäjoen Urheilutalolla. Tavoitteena on saada nimet Guinnessin ennätystenkirjaan.

urheilu
Seinäjoen urheilutalolla fanit seurasivat uskollisesti maailmanennätyksen tekoa.
Seinäjoen urheilutalolla fanit seurasivat uskollisesti maailmanennätyksen tekoa. Elina Niemistö / Yle

Seinäjoella haaveillaan salibandyn pelaamisen maailmanennätyksestä. Ennätys on tällä hetkellä voimassa lappeenrantalaisilla, jotka pelasivat vuonna 2013 yhtäjaksoisesti 26 tuntia. Seinäjokinen salibandyseura Mailattomat aikoo kuitenkin laittaa kunnolla paremmaksi ja pelata 30 tuntia.

– Kyllä siinä saa tossut liikkua aika monta kertaa siihen tuntimäärään, arvelee Mailattomat ry:n hallituksen puheenjohtaja Mika Raiski.

Maailmanennätyksen rikkominen on käynnistynyt perjantai-iltana klo 18. Ennätystä rikkomassa on seuran 2 joukkuetta, joissa pelaa yhteensä 40 miestä. Kaikkien pelaajien pitää olla ottelun alkaessa mukana, joten pelaajia ei voi vaihtaa kesken ottelun.

– Jos loukkaantuminen sattuu, niin sitten pelaaja pystyy lähtemään kesken ottelun pois. Muuten kaikki pelaajat ovat sen 30 tuntia paikalla, Raiski toteaa.

Lyhyitä vessataukoja ottelun tiimellyksessä

Peliaikaa kertyy noin 10 tuntia per pelaaja. Erätaukoja ei pidetä, mutta jokaista pelattua tuntia vastaan pelaaja saa 5 minuuttia taukoa.

– Silloin ehtii käydä esimerkiksi vessassa, mutta silloinkin jotkut pelaa, eli peli ei pysähdy koskaan, Raiski kertoo säännöistä.

Alustavien suunnitelmien mukaan ensimmäiset 3 tuntia pelattaisiin putkeen, jolloin pelaajat olisivat ansainneet 15 min taukoa. Tästä määrästä he suunnittelevat käyttävänsä ensin 10 min.

– Tällä tauolla käytäisiin sitten vessassa ja tultaisiin porrastaen takaisin, että ehtisivät käymään myös muut pelaajat vessassa, Raiski toteaa.

Aamupalan jälkeen helpottaa

Raiski arvioi, että erityisesti yö tulee olemaan pelaajille haasteellinen. Hän uskoo, että aamulla olotila kuitenkin helpottuu.

– Vaikein hetki tulee olemaan aamulla neljästä kahdeksaan. Kun aamupala tule yhdeksän aikaan, niin sitten rupeaa taas helpottamaan, Raiski arvioi.

Pelaajat saavat tauoillaan levätä, mutta käytännössä 30 tunnin ottelu täytyy suorittaa nukkumatta. Myöskään kävelyksi itse ottelu ei voi muuttua.

– Säännöissä sanotaan, että pelin tulee olla lajille ominaista, että kävelyä tai muuta vastaavaa ei siellä pysty harrastamaan. Normaaleilla salibandyn säännöillä mennään täysin, Raiski kertoo.

Byrokratia jatkuu vielä ottelun jälkeenkin

Koko tapahtuman ympärillä pyörii 130 ihmistä. Tapahtumaa valvomassa on muun muassa kuusi salibandyliiton tuomaria ja 40 toimitsijaa ja valvojaa joukkueiden puolesta. Paikalla on kannatusjoukkojen lisäksi myös koko ottelun ajan lääkintähenkilökuntaa ja järjestysmiehiä.

Guinnessin ennätyskirjaan nimien saaminen ei ole aivan helppoa. Pelaamisen lisäksi vaaditaan paljon paperitöitä ja todisteita, että ennätys on lainvoimainen.

– Byrokratia on ollut aika valtaisaa. Toimitsijoiden tulee täyttää noin 400-500 sivua paperia. Pienestä ideasta syntyi aikamoinen järjesteleminen, mutta nyt kaikki näyttää hyvältä. Jälkikäteen on vielä viikon-kahden hommat jäljellä, Raiski kertoo.

Ottelussa tehdään pelaamisen lisäksi hyvää. Otteluun voi tuoda tarpeettomia, hyväkuntoisia leluja, jotka sitten lahjoitetaan seinäjokisten päiväkotien käyttöön. Myös ottelun maalimäärästä lahjoitetaan tietty summa Roosa-nauha kampanjalle.

– Odotettavissa on, että maaleja syntyy ottelun aikana noin 600 kappaletta, Raiski arvioi.