Le Pen haastoi puolueensa oikeuteen erottamisen vuoksi

Ranskan Kansallisen rintaman perustaja Jean-Marie Le Pen on haastanut puolueen oikeuteen erottamisensa vuoksi.

Ulkomaat
Jean-Marie Le Pen.
Jean-Marie Le Pen.Yoan Valat / EPA

Äärioikeistolaisen Ranskan Kansallisen rintaman ympärillä vellova julkiseksi muuttunut perheriita sai jälleen uuden käänteen, kun puolueen perustaja ja entinen puheenjohtaja Jean-Marie Le Pen haastoi puolueen oikeuteen erottamisensa vuoksi.

Puoluetta nykyään johtava Le Penin tytär Marine kutsui aiemmin tänä vuonna koolle puolueen johtoryhmän, joka päätti Le Penin erottamisesta puolueesta. Syynä olivat Le Penin rasistiset ja juutalaisvastaiset kommentit.

Oikeudenistunto alkoi perjantaina Nanterressa Pariisin lähettyvillä. Se käydään ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan nopeutettuna.

– Uskon, että hän aikoo käydä tämän prosessin loppuun saakka. Hän on luottavainen, rauhallinen ja kilpailuhenkinen kuten aina, Le Penin asianajaja Frederic Joachim sanoi.

Jean-Marie Le Pen vaatii oikeutta kumoamaan hänen erottamisensa, jonka hän uskoo olleen vastoin puolueen säädöksiä hänen kunniapuheenjohtajuutensa vuoksi. Puolueen on tarkoitus äänestää lähiaikoina siitä, viedäänkö Le Peniltä myös kunniapuheenjohtajan titteli.

Marine Le Pen puolestaan sanoi, ettei oikeudenkäynti huolettanut häntä.

– Oikeus tulee toteamaan, että erottaminen tapahtui säädösten mukaisesti ja että Jean-Marie Le Penin oikeuksia kunnioitettiin täysin. Minusta tämä ei ole millään tavoin ratkaiseva päivä puolueelle, hän sanoi.

Marine Le Pen lisäsi, että hänestä puolueen jäsenet ovat jo jatkaneet elämäänsä.

– Ehkä hän pitää Kansallista rintamaa ikään kuin omaisuutenaan, eikä halua sen kestävän häntä pidempään, hän kommentoi viitaten isäänsä.

Lähteet: AP, AFP