Löytyikö pelastus? Uusi rahoitusmalli tuo yksityisen rahan kuntien hätiin

Sitra haluaa tuoda Suomeen kokonaan uuden tavan rahoittaa esimerkiksi kuntien investointeja. Elokuussa alkavassa ensimmäisessä hankkeessa luvataan säästöjä kunnille ja voittoja sijoittajille kunnan työntekijöiden sairauspoissaoloja vähentämällä.

Kotimaa

Yksityiset sijoittajat aiotaan houkutella rahoittajiksi kuntien sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Sitran luomalla uudella rahoitusmallilla luvataan kuntien työntekijöille paremmat työolot, kunnille säästöjä ja kaiken lisäksi sijoittajille hyvä tuotto.

Uudesta rahoitusideasta toivotaan ratkaisua laajemminkin julkisten hankkeiden rahoittamiseen. Kuntien tai valtion omaa rahoitustaakkaa ei voi kasvattaa.

– Meidän täytyy löytää uusia rahoituskeinoja, joilla tuodaan yksityinen raha julkisten ongelmien ratkaisuun, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Grafiikkaa
Yle Uutisgrafiikka

Sitran mallissa yksityinen yhtiö laittaa sairauspoissaolot kuriin esimerkiksi johtamista ja työoloja parantamalla. Tällaiseen ennaltaehkäisevään työhön ei kunnilta riitä rahaa ja siksi se kerätäänkin yksityisiltä sijoittajilta.

Ahneen sijoittamisen ja lahjoittamisen väliin mahtuu iso harmaa alue. Vaikuttavuusinvestointi sopii juuri tähän väliin.

Mikko Kosonen

Jos sairauspoissaolot vähentyvät, kunta säästää. Osa säästöstä luvataan tuotoksi sijoittajille.

Elokuussa alkavassa kokeilussa käytännön työn tekee Aino Health Managementin johtama yritysten ryhmä, joka uskoo että nykyisestä, keskimäärin 17:stä poissaolopäivästä voidaan leikata helposti ainakin kaksi päivää.

– Tavoite on hyvinkin realistinen. Historia on jo osoittanut, että työterveyskyvyn hyvällä johtamisella tavoitteeseen päästään melkein poikkeuksetta ja itse asiassa parempiakin, sanoo Aino Health Managementin toimitusjohtaja Jyrki Eklund.

Keinot ovat lopulta yksinkertaisia. Paljon voidaan tehdä johtamisen parantamisella ja aikaisella puuttumisella työntekijöiden orastaviin ongelmiin.

Mukaan lähteville sijoittajille luvataan jopa kymmenen prosentin tuotto, mutta ratkaisevaa on, saadaanko poissaolopäivät vähentymään tavoitteen mukaisesti. Jos tavoitteeseen ei päästä, sijoittajat jäävät ilman voittoa. Kunnalle ei siis jää riskiä.

Vaikuttavuussijoittaminen tulee

Meidän täytyy löytää uusia rahoituskeinoja, joilla tuodaan yksityinen raha julkisten ongelmien ratkaisuun.

Mikko Kosonen

Sitrassa odotetaan kiinnostusta löytyvän esimerkiksi niiltä sijoittajilta, jotka haluavat vaikuttaa sijoittamisellaan ja parantaa vähän maailmaakin. Sitrassa on innostuttu perusteellisesti ns. vaikuttavuussijoittamisesta.

– Ahneen sijoittamisen ja lahjoittamisen väliin mahtuu iso harmaa alue. Vaikuttavuusinvestointi sopii juuri tähän väliin, yliasiamies Kosonen laskeskelee.

Vaikuttavuussijoittamiseen uskova sijoittaja haluaa, että hänen investoinneillaan on myönteistä vaikutusta laajemminkin yhteiskuntaan. Hän vaatii myös tuottoa, mutta ei välttämättä yhtä paljon kuin puhtaasti yksityisestä kohteesta.

Sitrassa uskotaan, että myös kymmenien miljardien eurojen sijoitussalkkuja hoitavat eläkeyhtiöt kiinnostuvat elokuussa alkavasta hankkeesta, koska sairauspoissaolot käyvät kalliiksi niillekin.