Mark Levengood: Jos Sofia kelpaa kuninkaalle, hän kelpaa kaikille ruotsalaisille

Ruotsin television SVT:n hääjuontajan Mark Levengoodin mukaan Ruotsissa ei juuri enää puhuta tulevan prinsessa Sofian taustasta vähäpukeisena mallina. Levengoodin mukaan ruotsalaiset ovat ottaneet Sofian sydämeensä. Prinssi Carl Philipin häät lauantaina ovat valtava mediaspektaakkeli.

Ulkomaat
Mark Levengood.

Ruotsin prinssin Carl Philipin ja hänen kihlattunsa Sofia Hellqvistin häät lauantaina Tukholmassa ovat suuri mediatapahtuma. Suomenruotsalaistaustainen, jo pitkään Ruotsissa asunut tv-persoona Mark Levengood on yksi SVT:n maratonlähetyksen juontajista.

–Häälähetys kestää yhdeksän tuntia. Meillä on 41 kameraa, oma helikopteri ja autoja ympäri kaupunkia, Levengood kertoo.

Juhlalähetyksessä on kolme juontajaa, lisäksi häitä kommentoimaan on kutsuttu liuta juhlavieraita ja häihin osallistuvaa henkilökuntaa.

–Saamme haastateltavaksemme melkein kaikki, paitsi hääparin, silllä heillä ei ole aikaa. Seremonian papit, häämenusta vastaavat kokit ja joukko siniverisiä juhlavieraita tulevat vieraaksemme, Levengood luettelee.

Juontajan mukaan Tukholmassa on häähuumaa prinssihäiden aattona, mutta verrattuna kruununprinsessa Victorian häihin viisi vuotta sitten muualla maassa näihin häihin suhtaudutaan tyynemmin.

–Perjantaina Tukholmassa harjoiteltiin hääsaattuetta, jossa on yli 60 hevosta mukana. Vaikka liikenne seisoi, ihmiset olivat hyvällä tuulella. Kaikkien mielestä on mukava asia, että lauantaina on isot häät.

Häiden yksityiskohdista on vaiettu

Hovi on vaiennut häiden yksityiskohdista. Mark Levengoodin mukaan hovi on perinteisesti salaperäinen. Esimerkiksi Sofian hääpuvusta ei ole vuotanut tietoja lehdistöön.

–Häitä on valmisteltu tiiviisti siitä lähtien, kun pari meni kihloihin viime kesänä. Valmistelut ovat hyvin tarkkoja, Levengood kuvaa.

Mutta miten ruotsalaiset suhtautuvat tosi-tv-ohjelmasta ja vähäpukeisista kuvista julkisuuteen nousseeseen prinsessa Sofiaan?

Levengood muistuttaa, että kyse on Ruotsista.

–Sofian tausta on hieman merkillinen, mutta toisaalta hän on hirveän ihastuttava ihminen. Uskon, että ruotsalaiset ovat ottaneet hänet sydämeensä.

Hänen mukaansa Sofian taustasta glamour-mallina puhutaan Ruotsissa nykyään vähän.

–Jos hän kelpaa kuninkaalle, hän kelpaa meille kaikille.

Kaikilla Ruotsin kuningasperheen nuorilla on taustaltaan tavalliset puolisot. Levengoodin mukaan kuningatar Silvia on halunnut kasvattaa lapsensa mahdollisimman modernisti.

–Jos monarkia haluaa, että sillä on myös tulevaisuus, sen pitää pikkuhiljaa uudistua. Jokaisella ajalla on omat tapansa ja vaatimuksensa, Levengood pohtii.