Kolmelle nuorelle annettiin budjetti ja ruokavastuu viikoksi – katso miten kävi

Kolme nuorta laitettiin vastuuseen omista lomasyömisistään ja koko perheen päivällisestä, kun vanhemmat ovat vielä töissä. Käyttöönsä sisarukset saivat 25 euroa päivässä.

Kuva: Yle

Matti, Juho ja Katariina ovat 13-, 15- ja 18-vuotiaat urheilevat sisarukset. Koska vanhempien kesäloma ei ole vielä alkanut, nuoret saivat vastuulleen perheen ruokahuollon viikoksi. Erityisvaatimus oli, että lautasella pitää näkyä myös väriä.

Kolmikko suunnitteli edellisiltana seuraavan päivän ruuat yhdessä. Keskimmäinen oli pääkokki, mutta kaikkiaan hommat jaettiin tasan salaatin tekoa, siivousta ja tiskikoneen hoitoa myöten.

Listalle valikoitui pääasiassa omia suosikkeja, joita toki syödään myös vanhempien kanssa, mutta harvakseltaan. Pieniä erimielisyyksiä syntyi valinnoista: yksi esimerkiksi ehdotti ristikkoperunoita, mutta kaksi kamppasi toiveen.

Ranskalaiset ja vastaavat valmisperunat olisivatkin ensimmäisinä niiden ruokien listalla, jotka alkaisivat tökkiä pitkään syötyinä, sisarukset arvelevat.

**1. päivä  **18 €
Lounas:ranskalaiset (pakastimesta) + uunimakkara, salaattia (tomaattia, kurkkua, jääsalaattia),  jälkiruoaksi jäätelöt  = noin 5 €. Huom! Sisar söi kaupungilla 4 eurolla.9 €
Päivällinen:riisiä ja wok-kanaa (kanan filesuikaleita, pussillinen wok-vihanneksia)9 €
2. päivä17 €
Lounas:pitaleipiä (itse leivottuja), kebabia ja salaattia (tomaatti, kurkku, salaatti), coca-colaa8.20€
Päivällinen:kanapastaa (kananpaistisuikaleita, ruokakermaa 15%, nauhamakaronia)8.80€
3. päivä 25 €
Lounas:ristikkoperunoita (pakaste), valmislihapullia, edellisen päivän salaattia (tomaatti, kurkku, salaatti, paprika, sipuli)4 €
Päivällinen:kana- ja jauhelihatortillat (tortillalättyjä, kananfilesuikaleita, taco saucea, ranskankermaa, kermaviiliä, valkosipulia, jauhelihaa, ananaspaloja, tomaattia, kurkkua, paprikaa, punasipulia)21 €
4. päivä 12.00 €
Lounas:pakastepyttipannu + loput lihapullat3.35 €
Päivällinen:spagetti ja jauhelihakastike, tomaattia, kurkkua8.65 €
5. päivä 8.50 €
Lounas:edelliseltä päivältä jäänyttä spagettia ja jauhelihakastiketta--
Päivällinen:riisi + naudanliha-kasviswok (400 g naudan paistisuikaleita, wok-vihannespussi)8.50 €
6. päivä 3,5€
Lounas:lohikeittoa mummilla--
Päivällinen:makkarakeitto (perunakeittojuureksia, makkaranpaloja paistettuna) + leipää3,5€

**Lisäksi: maitoa, vettä, leipää. **Viikonloppuna perheessä syötiin kanapastan loppu, uusia perunoita + jauhelihapihvit, keitto, uusia perunoita, kukkakaalta ja kanaa sekä salaattia.

Oppia ruuan hinnasta ja ajankulusta

Kokemus opetti monenlaista. Vanhempien arvostus kasvoi, kun lapsille avautui näkemys siitä, kuinka paljon aikaa ruokahuolto nielee. Vanhin oli tämän jo ehtinyt oppiakin, mutta silti konkretia havahdutti:

– Ei se varsinaisesti ollut yllätys, mutta kumminkin… aikaa menee!

Rahaa jäi säästöön peräti 75 euroa. Samalla nuoret näkivät, miten rahaa saa säästettyäkin järkevällä ruokasuunnittelulla. Oppia tuli myös siitä, paljonko mikäkin maksaakaan. Yllätyksiä tuli molempiin suuntiin:

– Hiiva oli 20 senttiä, luultiin, että se maksaa euroja. Ja kebab oli kalliimpaa kuin luulin.

Kokemuksen jälkeen kolmikko aikoo suunnata yhteiselle ravintolareissulle säästämillään rahoilla. Vanhempia ei oteta mukaan:

– Ne ovat nyt saaneet vetää lonkkaa viikon, ei niitä pidä palkita siitä, nauravat lapset.