1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaadatko sinäkin kesken vihtomisen päällesi kylmää vettä? – Ei kannata

Suomen ensimmäiset koulutetut vihtojat levittävät saunomisen ilosanomaa ja korostavat vihtomisen terveysvaikutuksia.

vastat (vihdat)
Saunan perusvarustuksiin kuuluvat kiulu ja saunavasta
Yle/Sirkka Haverinen

Perinteisesti vihdalla läiskitään rivakasti tai repsutellaan leppoisasti, mutta vihdalla voi myös hieroa pehmeästi. Vihtominen vaikuttaa lisäksi aromaterapeuttisella tavalla.

Jos vihtominen tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, se ei onnistu yksin. Se, ketä vihdotaan, makaa lauteilla.Vihtoja puolestaan huolehtii siitä, että vihdottavan koko keho tulee käsiteltyä varpaista päälakeen ja molemmilta puolilta.

Veri kiertää, keho ja mieli rentoutuvat

Ensin lämmitetään koko keho mukavassa löylyssä.

– Koska ruuansulatuselimistö on aina lämpimämpi kuin iho, ja keho yrittää pitää yllä tasapainoa, niin hiussuonet avautuvat ja veri alkaa kiertää, kertoo viittä vaille valmis vihdottaja Mari Keski-Korsu.

Ja silloin kun ihminen lämpenee, lihaskuidut rentoutuvat ja keho ikäänkuin avautuu vihtomiselle.

Alkulämmittelyn jälkeen kannattaa käydä jäähdyttelemässä. Toisella saunomiskerrallakin lämmitellään ensin kunnolla, ja vasta sitten aletaan vihtomaan.

Kuumasta tehdään kosteaa

Ja kun vauhtiin päästään, niin ensin vihdotaan selkäpuoli. Vihdottava makaa vatsallaan, vihtominen aloitetaan jaloista, ja sitä jatketaan ylöspäin kevyesti vihdalla hieromalla.

Liettuassa vihtomisen hyvinvointivaikutukset ymmärretään paremmin kuin Suomessa.

Mari Keski-Korsu

Kun vihdottavan selkäpuoli on käsitelty, hän kääntyy selälleen ja vihtomista jatketaan vartalon etupuolella.

– Silloin, kun vihdotaan voimakkaasti, on saunan lämpötilakin korkeimmillaan. Silloin heitetään paljon löylyä, jotta ilma pysyy kosteana, kertoo Keski-Korsu.

Useimmat saunojat huuhtelevat vihtomisen aikana kasvonsa moneen kertaan viileällä vedellä, mikä onkin suositeltavaa.

– Kesken kaiken ei kuitenkaan saa kumauttaa kylmää vettä vihdottavan päälle, koska silloin rento olo pakenee ja hoito katkeaa, sanoo Keski-Korsu.

Lopuksi avataan saunan ovi, jotta saadaan lisää happea.

Ensimmäiset vihtojat valmistuvat

Suomessa on järjestetty ensimmäistä kertaa vihdontakurssi, jonka tavoitteena on kouluttaa vihdonnan ammattilaisia ja säilyttää vihdontaperinnettä. Koulutus on järjestetty Saunaseuran tiloissa Helsingin Vaskisaaressa. Opettajana on liettulainen vihtomisen ammattilainen.

– Liettuassa vihtomisen hyvinvointivaikutukset ymmärretään paremmin kuin Suomessa. Kurssilla opiskelemme vihdontaa nimenomaan toiselle tehtävänä hoitomuotona, kertoo Mari Keski-Korsu.

Hän sanoo, että Suomessa vihtomisen terveyttä edistävät vaikutukset ovat päässeet unohtumaan.

– Kyse ei ole siitä, ettemmekö me suomalaiset osaisi vihtoa. Koulutuksen aikana tutustumme vihtomiseen hyvinvointipalveluna, Keski-Korsu kertoo.

Vihtomisen opiskelu on myös kansanperinneteen ylläpitämistä, sillä kaupunkilaiset vihtovat entistä harvemmin. Suurin syy vihtomisen vähenemiseen on se, ettei kerrostalojen saunoissa saa käyttää vihtaa.

Lue seuraavaksi