1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hyviä uutisia järviuimareille – lämpotila voi nousta pari astetta päivässä

Monet innokkaat uimarit odottavat malttamattomina talviturkin heittämistä. Liian kylmät luonnonvedet kuitenkin jarruttavat askeleiden ottamista rantaviivaa pidemmälle. Ilman lämmetessä järvivesi seuraa kuitenkin nopeasti perässä.

luonto
Arkimo on suosittu uimaranta Kemijoen itäpuolella.
Kati Siponmaa / Yle

Kesä antaa odotuttaa itseään ja samalla myös luonnon uimavedet pysyvät hyisen viileinä. Tällä hetkellä Etelä-Suomen vesien lämpötila on korkeintaan 15 astetta, mikä on selvästi ajankohdan keskiarvoa matalampi. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti niin ilmassa kuin vedessä.

– Jos nyt tulisi oikein lämmin ja tyyni sää, pintavesi voi lämmetä jopa parilla asteella vuorokaudessa. Alkukesästä on kuitenkin huomioitava, että lämmin pintavesikerros on yleensä hyvin ohut. Tuulen suunnan ja nopeuden muutokset nostavat kylmää alusvettä pintaan, joten vaihtelut voivat olla hyvinkin suuria, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Loppukesästä lämmin vesikerros ulottuu syvemmälle, eikä tuulella ole enää niin suurta vaikutusta. Ilman lämpötilan ja tuulen lisäksi veden lämpötilaan vaikuttaa sen väri.

– Kirkkaassa vedessä auringon säteily imeytyy syvemmälle ja järvi lämpenee kerralla syvemmältä. Tummemmissa vesissä puolestaan pintakerros lämpenee nopeammin mutta säteily ei tunkeudu alempiin kerroksiin. Myös järven koko vaikuttaa, sillä suurempi järvi kestää pidempään lämmetä, Korhonen toteaa.

Lue seuraavaksi