1. yle.fi
  2. Uutiset

Leikinlasku johti marjayrityksen myyntiin – "Tulevaisuudessa yhdistämme toimintoja ja pääpaikka siirtyy Sotkamoon"

45 vuotta kestänyt sotkamolainen marjayrittäminen päättyi lopulta harrastamiseen. Kari Jansan omistama Ber-Ex myytiin sotkamolaistuneelle rovaniemeläisyrittäjälle.

Sotkamo
Kari Jansa ja Janne Naapanki
Kalle Heikkinen / Yle

Sotkamolainen luonnontuotteiden markkinointiyritys Ber-Ex on myyty rovaniemeläiselle Arctic International Oy:lle. Kaupan myötä 45 vuotta marjabisneksessä mukana ollut Kari Jansa siirtyy ansaituille eläkepäiville.

Molemmat tahot, niin Jansa kuin ostaja Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki, tunsivat toisensa entuudestaan marjabisneksen kautta. Kaupan hierominen alkoi leikinlaskusta, josta tuli lopulta totta.

Kaupan jälkeen Rovaniemelle jää pelkästään marjanpoiminta. Muu toiminta keskittyy Sotkamoon. Kainuulaisen marja- ja sieniyrityksen kauppa ei syntynyt hetkessä, sillä neuvottelut kestivät kaksi ja puoli vuotta.

Yrityksensä myynyt toimitusjohtaja Kari Jansa on tyytyväinen mies.

– Olo on helpottunut, sillä nämä viimeiset vuodet ovat olleet vaikeita. Olen joutunut olemaan keihään kärkenä ikävissä asioissa ja niistä pois pääseminen tuntuu hienolta. Uskon, että marja-alalla on tulevaisuutta, kun se hyvin hoidetaan.

Omat marjat poimitaan metsästä itse niin kauan kuin kuntoa piisaa.

Kari Jansa

Tulevaisuuden usko on vahva

Myös Naapanki uskoo marjayrityksen tulevaisuuteen.

– Haemme kasvua Arcticille, sillä tämä tuplaa meidän liikevaihdomme. Tulevaisuudessa yhdistämme toimintoja ja pääpaikka siirtyy Sotkamoon.

Kari Jansa on kiitollinen, että Ber-Ex jatkaa omistajavaihdoksen jälkeen myös sieniyrityksenä.

– Se vaatii mieheltä paljon, että on marjamies. Mutta se, että uskaltaa ottaa följyyseen myös sienihomman on hyvä asia. Uskon, että hän (Naapanki) tulee siinä pärjäämään hyvin, luottaa Jansa.

– Herkkutattia vaan talteen. Meillä on tarkoituksena kasvattaa sienipuolta. Marjabisnes on jo niin isoa, että suhteessa sienipuoli kasvaa nopeammin, toteaa Naapanki.

Valmistelut pitkällä marjasesonkia varten

Marjasesonki lähestyy ja ensimmäiset poimijat Thaimaasta saapuvat heinäkuun puolessa välissä.

Olo on helpottunut, sillä nämä viimeiset vuodet ovat olleet vaikeita.

Kari Jansa

– Positiivisella mielellä mennään eteenpäin, sillä ennakkovalmistelut ovat täyttä häkää käynnissä ja tästä se lähtee, sanoo Janne Naapanki.

Tulevaisuudessa Kari Jansa jatkaa edelleen marjojen poimimista, mutta nyt harrastuksena.

– Omat marjat poimitaan metsästä itse niin kauan kuin kuntoa piisaa. Marjastaminen on niin hieno harrastus, että sitä kannattaa jatkaa. Siinä yhdistyvät huvi ja hyöty.

Lue seuraavaksi