Hyppää sisältöön

Suomessa valtavat erot – toiset maksavat nettiyhteydestä tuhansia euroja

Nopeiden valokuituliittymien hintahaitari on valtava eri puolilla maata. Osa suomalaisista pääsee nopeaan nettiliittymään kiinni satasella, kun taas toisaalla liittymästä voi joutua maksamaan jopa tuhansia euroja.

Monelle työssään nettiä tarvitsevalle syrjäseudun asukkaalle liittymän hankinta on välttämättömyys. Nopean nettiliittymän hankinta voi kuitenkin olla kaupunkien ulkopuolella iso kuluerä.

Etelä-Karjalan Taipalsaaren asukkaille rakennetaan parhaillaan nopeaa valokuituverkkoa. Verkko vedetään maahan yhdessä sähköjohtojen kanssa, joten kuluissa säästetään rutkasti.

– Se maksaa 2000-2500 euroa. Se on siis tällainen liittymismaksu, taipalsaarelainen liittymän tilannut Juha Kohvakka sanoo.

Liittymismaksun lisäksi rahaa kuluu lisätöihin.

– Jokainen joutuu maksamaan itse ne kustannukset, mitä tulee siitä, että se yhteys viedään taloon sisälle asti eli seinien läpi menemiset ja mitä tarvitaan verkkoyhteyksiä talon sisällä, Kohvakka kertoo.

Taipalsaarella liittymismaksu olisi mahdollista maksaa myös osamaksulla. Liittymän saisi kotiin maksamalla 55 euroa kuukaudessa 10 vuoden ajan. Sen jälkeen liittymä maksaa 36 euroa kuukaudessa.

Hintaan vaikuttavat lukuisat seikat

Hinnat taloutta kohti vaihtelevat noin sadasta eurosta tuhansiin euroihin. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat monet eri seikat.

– Voi olla tiivistä rakentamista eli silloin se tulee tietysti halvemmaksi, kun ei tarvitse tehdä pitkiä vetoja. Haja-asutusalueilla on huomattavasti pidemmät välimatkat, niin totta kai se tulee kalliiksi, Savitaipaleen ja Taipalsaaren valokuituprojekteissa erityisasiantuntijana työskentelevä Heli Pajuvirta sanoo.

Hintaan vaikuttavat välimatkojen lisäksi myös muut seikat ja hankkeille myönnettävien tukien verkko on monenkirjava.

– Minkälainen on hanketuki, minkälainen on kunnan tuki ja ennen kaikkea paljonko siellä on niitä liittyjiä, sehän vaikuttaa siihen hintaan myös aika tavalla, Pajuvirta kertoo.

Myös edullinen hinta voi olla avain menestykseen

Pohjois-Pohjanmaalla Pudasjärven ja Taivalkosken asukkaat pääsevät valokuituverkkoon kiinni huomattavasti halvemmalla – vain sadalla eurolla.

– Meidän ajattelussa lähdetään siitä, että mahdollisimman monta kuntalaista liittyisi ja saadaan mahdollisimman kattava verkko molempien pitäjien alueille, alueella valokuitua tarjoavan Kairan Kuidun toimitusjohtaja Mikko Kälkäjä sanoo.

Heille tuleekin usein hämmästyneitä tiedusteluja edullisesta hinnasta.

– Aika usein kysytään, että onko se totta, että se on näin halpa, että paljonko siitä tulee vielä itselle muita kustannuksia. Kaikki eivät tahdo millään uskoa, ettei siihen tule muita kustannuksia, että me teemme sen valmiiksi sisälle saakka sillä satasella, Kälkäjä kertoo.

Osa toimijoista on tehnyt Kairan Kuidun tapaan päätöksen pitää liittymähinta matalana, jotta mahdollisimman moni hankkisi nopean verkkoyhteyden ja rakentamiskuluja voitaisiin kattaa useilla kuukausimaksuilla.

Mikäli kiinteistö sijaitsee kaukana runkoverkosta voi valokuituliittymän hinta moninkertaistua ja nousta tuhansilla euroilla.

– Suomessa on laskettu, että se on keskimäärin 12,90 euroa metri ilman alv:tä, siitä sen voi sitten laskea, mitä se tulee kustantamaan.

Juttuun on lisätty  15.6. kello 14.57 tieto siitä, että Taipalsaarellakin liittymä on mahdollista saada myös maksamalla se  osamaksulla, 55 euron kuukausierissä.

.
.