1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Palkankorotukset Kiinan malliin säikyttivät suomalaiset työnantajat

Suomalaisten yritysten tarjoamat työpaikat Kiinassa vähentyvät vauhdilla. Niiden määrä hupeni vuodessa runsaan viidenneksen. Palkat Kiinassa nousevat vauhdilla, kun työvoiman määrä on kääntynyt laskuun.

UPM:n tehdas Kiinassa. Kuva: Qilai Shen / EPA

Kolme talousgrafiikkaa kertoo enemmän kuin kolme tuhatta sanaa. Kiinan palkkataso on matala, mutta nousukulma jyrkkä. Kymmenessä vuodessa kiinalaisen teollisuuden keskimääräinen kuukausipalkka on noussut 336 prosenttia. Keskimääräinen kuukausipalkka oli 118 euroa vuonna 2005 ja viime vuonna 514 euroa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kiinaan verrattuna teollisuuden palkankorotukset Suomessa ovat kovin vaatimattomia. Kymmenessä vuodessa ne ovat nousseet 34 prosenttia. Runsaasta 2 600 eurosta on noustu 3 500 euron tuntumaan. Vaikka kuilu kahden maan palkkatason välillä kapenee vauhdilla, on kirittävää vielä reilusti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomessa teollisuuden palkkataso on kuilun kaventumisesta huolimatta yhä seitsemänkertainen Kiinaan verrattuna.

Mutta silti Kiinan houkuttelevuus yritysten näkökulmasta laimenee nopeasti. Tilastokeskuksen tuoreimmat luvut kertovat vuoden 2013 tilanteen: Suomalaiset tytäryhtiöt työllistävät Kiinassa enää runsaan 53 000 työntekijää, yli kaksikymmentä prosenttia vähemmän kuin vain vuotta aiemmin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Neuvonantaja Jouko Rautava Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta lupaa kehitykselle jatkoa.

– Kiinassa elintaso nousee ja se merkitsee hintakilpailukyvyn heikentymistä.

Työvoiman vähentymisestä kertoo sekin, että vaikka Kiinan talouskasvu on ollut hidastumaan päin, ei työttömyyttä ole näköpiirissä. Työvoiman hinnasta kertoo paljon sekin, että Kiinasta on tullut maailman suurin teollisuusrobottien käyttäjä.

Rautavan mukaan kehitys on ollut ennustettavaa ja seuraa Japanin ja Etelä-Korean aiemmin vuosikymmenien kehitystä.

Teollisuuden palkkatieto viime vuoden osalta on EK:n arvio, joka perustuu teollisuuden palkansaajien ansiokehitykseen. Kiinan palkkatiedot ovat Suomen Pankilta.

Jutun palkkatiedot ovat oikein, mutta prosentit on korjattu 12.6.2015 kello 20.05.