1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vanhempien hylkäämät sisarukset tekivät itsemurhan Kiinassa – pääministeri vaatii tehokkaampaa valvontaa

Poliisin mukaan 5–13-vuotiaat lapset olivat juoneet tuholaismyrkkyä. He olivat asuneet ilman vanhempiaan maaliskuusta, jolloin isä lähti kylästä siirtotyöläiseksi. Pääministeri Li Keqiangin mukaan tapaus ei saa toistua.

Ulkomaat
Li Keqiang
Kiinan pääministeri Li Keqiang.Wu Hong / EPA

Neljän ilman vanhempiaan asuneen sisaruksen itsemurha on herättänyt Kiinassa laajaa keskustelua siirtotyöläisten lasten asemasta.

Poliisi kertoi valtiolliselle Xinhua-uutistoimistolle, että 5–13-vuotiaat lapset löydettiin tiistai-iltana kotoaan sen jälkeen, kun he olivat juoneet nestemäistä tuholaismyrkkyä. He kuolivat sairaalassa. Lasten kotikylä sijaitsee Bijien kaupungin alueella eteläisessä Guizhoun maakunnassa, joka on yksi Kiinan köyhimmistä.

Xinhuan mukaan lapset olivat asuneet ilman vanhempiaan tämän vuoden maaliskuusta, jolloin heidän isänsä muutti muualle töihin. Xinhuan mukaan isä lähetti kuukausittain rahaa lapsilleen. Lasten äiti oli jättänyt perheensä aiemmin kotiväkivallan vuoksi, paikallisviranomaiset kertoivat.

Valtiollisen China Daily -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kiinan pääministeri Li Keqiang sanoi perjantaina, että viranomaisten on tehostettava valvontaansa, jotta vastaavat tragediat voitaisiin välttää tulevaisuudessa. Lin mukaan tapaus ei saa toistua.

Bijien viranomaiset ilmoittivat perjantaina, että tapauksesta on aloitettu tutkinta ja useita virkamiehiä on jo erotettu.

Tilasto: Yli 60 miljoonaa lasta asuu ilman vanhempiaan

Kiinassa on varsin yleistä, että köyhistä kylistä kaupunkeihin lähtevät siirtotyöläiset jättävät lapsensa isovanhempien tai muiden sukulaisten huollettavaksi.

Kiinan kansallisen naisasialiiton vuonna 2013 kokoamien tilastojen mukaan maassa on yli 60 miljoonaa lasta, jotka asuvat ilman vanhempiaan, ja heistä 3,4 prosenttia asuu omillaan, kertoo Xinhua.

Kiinalaisten mahdollisuuksia muuttaa perheineen maalta kaupunkiin rajoittaa asuinpaikkaoikeus, hukou. Sen perusteella ihmisillä on oikeus esimerkiksi terveyspalveluihin, koulunkäyntiin ja muihin sosiaalipalveluihin vain kotipaikkakunnallaan.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi