Poliittinen konkari vai rakennusyhtiöpomo? – Vantaa valitsee rakentamisen suunnannäyttäjän

Vantaa päättää tänään kuka johtaa tulevaisuuden maankäyttöä voimakkaasti rakentuvassa kaupungissa. Loppusuoralla vastakkain ovat Helsingin entinen kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtaja ja pitkänlinjan demarivaikuttaja Hannu Penttilä sekä rakennusyhtiö Skanskan johtajiin kuuluva Antti Tuomainen.

Kotimaa
Havainnekuva asuntomessualueesta.
Havainnekuva asuntomessualueesta.

Vantaa päättää maanantaina kuka luotsaa voimakkaasti kasvavan kaupungin maankäyttöä ja rakentamista eteenpäin tulevat vuodet.

Uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi haki 14 ihmistä, joista vahvinpina pyrkijöinä ovat Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ja Skanskan hankekehitysjohtaja, diplomi-insinööri Antti Tuomainen.

Edellinen apulaiskaupunginjohtaja, kokoomustaustainen Juha-Veikko Nikulainen erosi tehtävästään yllättäen aiemmin keväällä ja siirtyi yksityisten leipiin.

"Valinnassa painaa kokemus, ei puoluetausta"

Vihreiden Anni Sinnemäki päihitti demareiden Hannu Penttilän viime marraskuussa, kun Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa valittiin.

Vantaan valtuuston puheenjohtaja, SDP:n Antti Lindtman kannattaa puoluetoverinsa valintaa Vantaan vastaavaan pestiin, mutta vakuuttaa, että nimenomaan Penttilän kokemuksen ja osaamisen, ei puoluetaustan takia.

Ennakkoveikkausten mukaan Penttilän kovin kilpakumppani, Antti Tuomainen on taustaltaan puoluepoliittisesti sitoutumaton. Rakennusyhtiö Skanskan johtajiin kuuluvalla Tuomaisella on kuitenkin kokemusta myös kuntapuolen maankäytöstä Lohjalta ja Vihdistä. Vantaalla hän on ollut Skanskan kautta mukana mm. Kivistön uuden alueen kehittämisessä.

Lindtmanin mukaan paikan jaosta ei ole olemassa puolueiden keskinäistä näkemystä vaan hän vakuuttaa, että tällä kierroksella korostuu nimenomaan henkilöominaisuudet. Perinteisesti apulaiskaupunginjohtajien paikat on jaettu pääosin puoluetaustan perusteella.

– Hannu Penttilällä on erittäin laajat verkostot Helsingin seudulla ja myös kansainvälisesti. Hakijoiden haastattelut ja henkilöarvioinnit ovat vain vahvistaneet tätä näkemystä, Lindtman perustelee kantaansa.

Messuhumua ja ratajuhlaa

Maankäytöstä vastaavan apulaiskaupunginjohtajan tehtävää pidetään merkittävänä, koska Vantaa rakentaa voimakkaasti.

Tänä kesänä edessä on Asuntomessut. Tässä kuussa avautuvan Kehäradan varteen tulee asuntoja edelleen ja lentokentän lähistölle on myös suuria suunnitelmia.