Seksi on ikäihmisenkin oikeus ja ilo

Seksuaalisuus on osa ihmisen elämää, aina loppuun saakka. Ikä ei ole vain rasite. Se voi vapauttaa tuntemaan itsensä ja tarpeensa paremmin. Myytit epäseksuaalisista ikäihmistä ovat kaikonneet, mutta omien vanhempien seksin hyväksyminen on meille vaikeampaa kuin muiden ikäihmisten.

Kotimaa
Huulipunan jälki paperilla.
Albumi Ky

Parisuhteen seksuaalisuuteen liittyvä häiriö, usein esimerkiksi halujen eriparisuus, saa ikääntyneet hakemaan neuvoja omaan seksielämäänsä. Toinen syy on seksin merkitys uudessa elämänvaiheessa. Ikääntyminen, sairastuminen, leskeytyminen tai ero ovat tilanteita, joissa ollaan uuden edessä ja pohditaan, miten se vaikuttaa seksuaalisuuteen, sanoo Väestöliiton seksologian johtava asiantuntija Tarja Santalahti.

Ajatus, että vastaanotolla käy vain vanhempia mieshenkilöitä erektiohäiriön vuoksi, ei pidä paikkaansa. Santalahden mukaan miehiä vaivaavat laukeamiseen liittyvät ongelmat, naisia taas omaan kehonkuvaan liittyvät kysymykset.

Seksi on muutakin: kumppanuutta, hellyyttä, koskettamista

Erektiohäiriö ei ole koko seksuaalisuuden loppu, varsinkaan tänä päivänä. Apuna ovat lääkkeet ja ikä tuo mukanaan ymmärrystä siitä, että seksiä on monenlaista ja seksuaalisuuttaan voi toteuttaa monella eri tavalla. Yhdyntäkeskeisyys ajaa ihmisiä usein suorittamaan, mutta seksi on muutakin: kumppanuutta, hellyyttä, koskettamista.

Ikä voi olla henkinen jarru, Tarja Santalahden mukaan kuitenkin koko ajan vähemmän.

– Itsesabotointi, se että kun olen jo tämän ikäinen ja minulla on näitä sairauksia, on aika marginaalista. Tämän hetken ikäihmiset ovat ikäpolvea, joka on aina arvostanut seksuaalisuuttaan, seksillä on aina ollut jonkinlainen merkitys ja se on aina ollut mahdollinen.

Parasta ennen -seksiä

Ensin me kauhistelemme kun omat vanhempamme harrastavat seksiä, sitten pelkäämme aikaa, jolloin lapsemme aloittavat seksin ja sitten taas omien iäkkäiden vanhempiemme seksuaalisuus nousee aiheeksi, jota voi olla vaikea käsitellä.

Väestöliiton asiantuntija Tarja Santalahti kysyy, kuinka vanhaksi pitää elää, että voi lopulta tehdä niin kuin itse haluaa.

– Parasta ennen -seksiä ei ole määritetty ja yhteiskunnan asenteissa on onneksi edetty suurin harppauksin. Myytit epäseksuaalisista ikäihmisistä ovat kaikonneet. 1990-luvun FINSEX-tutkimuksessa neljä viidestä hyväksyi ikäihmisten seksisuhteet, nyt luku on vähintään sama.

Ikä tuo joustavuutta ja itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on ja myös seksin hyväksymistä ”sinne päin” -seksinä. Mukana on huumoria

Tarja Santalahti

Sosiaalisia normeja ikääntyneiden seksuaalisuudelle löytyy silti edelleen. Käsi kädessä kulkeva vanha pari on suloinen, suukonkin kestämme, mutta intohimoinen suudelma on jo hämmentävä. Santalahti kuitenkin uskoo, että tässäkin kulttuuri muuttuu ja vanhat asenteet ovat väistymässä.

Ikä tuo joustavuutta seksuaalisuuteen

Ikä ei ole vain rasite, vaan se voi olla positiivinen asia seksuaalisen identiteetin, sukupuolen kokemuksen tai seksuaalisen suuntautumisen kokemuksen kannalta. Vihdoinkin on vapaus toteuttaa omaa seksuaalisuutta ja se on oma päätös.

– Ikä tuo joustavuutta ja itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on ja myös seksin hyväksymistä ”sinne päin” -seksinä. Mukana on huumoria. Seksin ei tarvitse olla aina tietynlaista ja päätyä tiettyyn juttuun. Seksistä voi puhua, siitä voi kertoa, siihen on löytynyt sanat.

Viime vuosina on puhuttu ikääntyvien ihmisten kaapista ulos tulemista. Tarja Santalahti puhuu myös seksuaalisen suuntautumisen joustavuuden löytämisestä.

– Voi sanoa, että pääsääntöisesti olen elänyt heteroseksuaalisen elämän, mutta minussa on myös toinen puoli, joka kiinnostuu ja kiihottuu samaa sukupuolta olevasta.

Ikäihmisten seksuaalisuuden moninaisuus tulisi huomioida myös vanhustenhoidossa. Santalahden toive on ihmisen omasta identiteetistä lähtevä arvostava, kunnioittava ja avoin suhtautuminen.

Leskeytyminen ja uusi murrosikä

Yksi yleisimmistä ikäihmisten syistä Väestöliiton vastaanotolle saapumiseen on ero tai leskeytyminen. Muutoksen jälkeen ollaan uuden edessä, mahdollisesti myös uuden kumppanin edessä. Olo on kuin murrosikäisellä, jännittää ja on hämmentynyt olo.

– On ehkä kävelty käsi kädessä, osoitettu hellyyttä. Vastaanotolla sitten mietitään, kuinka paljon sinä nyt uskallat jättää rohkeutta käyttämättä. Vai voisitko kohdata rohkeasti sen, mitä tulee, suhtautua siihen joustavasti ja huumorillakin?

Edessä voi olla myös vuosien yksin eläminen. Silloin puhutaan myös sooloseksistä, itsetyydytyksestä. Enää ei eletä vanhan ajan opilla, jossa kädet pidettiin peiton päällä ja itsetyydytys ei kuulunut parisuhteeseen.

– Itsetyydytys on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Se on äärettömän tärkeää omasta seksuaaliterveydestä, nautinnosta ja tuntemuksista huolehtimista.

Vanhukset hoitolaitoksissa

Jos on ikääntyneiden seksistä puhuminen vaikeaa jo sellaisenaan, niin vielä varovaisemmin puhutaan laitoksissa asuvista vanhuksista ja seksistä.

Toukokuussa Ajankohtaisessa Kakkosessa kerrottiin, että hoitolaitoksissa vanhuksille saatetaan laittaa vaippa niin kireälle, ettei käsiä saa housuun tai masturbointia ehkäistään luunapein ja hygieniahaalarein.

Väestöliiton seksologian johtava asiantuntija Tarja Santalahti sanoo, että näissä esimerkeissä puuttuu kaivattu arvostus ja kunnioitus. Ammattimainen tapa kohdata tilanne on kysyä esimerkiksi suihkussa, tarvitseeko henkilö hetken omaa aikaa.

Epäsopivaan seksuaaliseen käytökseen tulee puuttua ja osoittaa henkilökohtaiset rajat, mutta henkilökunnan tulee nähdä myös käytöksen taakse. Useimmiten kyse on esimerkiksi dementoitumisesta tai lääkityksen epätasapainosta.