Ilmastonmuutos tuo uusia hyönteislajeja Suomeen – "On meitä pistäviä ja purevia otuksia"

Suomessa on havaittu viime vuosien aikana hyönteisiä, joita esiintyi aiemmin Puolan ja Unkarin korkeudella. Osa lajeista voi olla tuhoisia muun muassa metsille.

tiede
Ötökkäpyydys
Tommi Parkkinen / Yle

Uudet hyönteislajit saapuvat Suomeen tyypillisesti Karjalan Kannaksen kautta itärajan yli. Hyönteistutkijat ovat havainneet hyönteisten lajikirjon lisääntyneen huimalla vauhdilla viime vuosina.

– Perhospuolella tiedetään, että tässä viimeisten vuosikymmenien aikana perhosten lajisto on kasvanut noin viidellä prosentilla ja se on hirveän iso muutos. Perhosia on harrastettu pitkään ja tämä ei selity sillä, että tieto ja tutkimus olisi lisääntynyt, vaan lajien määrä on oikeasti kasvanut, Etelä-Karjalan allergia ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen sanoo.

Hyönteistutkijoille parhaat pyydystyspaikat sijaitsevat Kaakkois-Suomen lentokentillä. Biologi Tanja Heikkilä tutkii kesän ajan maakiitäjiä maastossa olevien pyydysten avulla.

– Itseäni kiinnostaa erityisesti täällä Itä-Suomessa, että tuleeko sellaista harvinaista lajistoa, jotka tulevat tuolta Venäjän suunnalta ja tietysti sitten uhanalaiset ja muuten harvinaiset lajit kiinnostavat, Heikkilä sanoo.

Muutokset näkyvät ensimmäisenä hyönteisissä

Ilmaston lämpeneminen näkyy kasveja ja muita eläimiä nopeammin juuri hyönteisissä. Muutoksella on sekä hyötyjä että haittoja.

– Näiden uusien lajien joukossa voi olla sellaisiakin, jotka eivät ole ihmisen näkökulmasta niitä kaikkein miellyttävimpiä eli on meitä pistäviä ja purevia ja on sitten tietysti näitä luonnossa metsää tuhoavia otuksia, Saarinen listaa.

Uusien tulokkaiden vaikutusta Suomen luonnolle ei vielä tiedetä.

– Pistää aprikoimaan, että meillä täällä Imatran Lappeenrannan seudulla elelee lajeja, joita piti parikymmentä vuotta sitten vielä Puolasta, Unkarista ja tuolta etelämpää lähteä hakemaan, niin mitä ne nyt täällä tekevät. Ne on kyllä tulleet todella nopeasti. Jos tämä muutos viime vuosikymmeninä on ollut näin nopea, niin hieman hirvittää mitä sitten tulevat lähivuosikymmenet tuovat tullessaan.