Korkolaput ovat kenkien heikko lenkki: ”Vaihdetaan usein uusiin jo ennen käyttöä”

Uusien kenkien luulisi kestävän käyttöä, mutta aina näin ei ole. Ongelmia tuottavat erityisesti korkolaput, jotka pitää vaihtaa uusiin joskus jopa ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Moni hakeutuu suutarin pakeille jo suoraan kenkäkaupasta.

Kotimaa
Kuvassa korkokenkiä naisten jaloissa
YLE / Kia-Frega Prepula

Joissakin kenkäkaupoissa neuvotaan asiakkaita vaihtamaan kenkiin korkolaput jo ennen kenkien käyttöönottoa. Neuvo kuulostaa erikoiselta, mutta moni on huomannut vaihdon välttämättömäksi. Suutarillekin ilmiö on tuttu.

– Kyllä se yleistä on, että asiakas tuo tänne uudet kengät ja pyytää vaihtamaan niihin kunnon laput, suutari Seppo Uusitalo kertoo.

Uusitalon mukaan korkolappuja ei tarvitse automaattisesti vaihtaa uusiin kenkiin, mutta laadusta riippuen tilanne voi tulla vastaan hyvinkin nopeasti.

– Uusissa kengissä on usein muoviset korkolaput ja niiden laatu vaihtelee merkittävästi. Vaikka muovi vaikuttaa kovalta, kuluu se herkästi asfaltilla.

Ei kilometritakuuta

Korkolappujen vaihtoon on myös muita syitä. Uusitalon mukaan mukavuus on yksi merkittävimmistä tekijöistä.

– Muovi pitää kovaa kopinaa ja on talvella liukas. Jos kenkiin vaihdetaan kumiset korkolaput, vähenevät nämä ongelmat ja niiden kanssa on myös joustavampi kävellä, Seppo Uusitalo kertoo.

Ikuista käyttöikää uusillekaan korkolapuille ei luvata.

– Ei niille mitään kilometritakuuta voi antaa, mutta kyllä ne monin verroin sen kestävät mitä alkuperäiset, Uusitalo toteaa.