1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkijat pohtivat Alzheimerin taudin selättämistä Kuopiossa

Maailman johtavat Alzheimer-tutkijat ovat koolla Kuopiossa. Kolmepäiväisen symposiumin yhtenä teemana on Alzheimerin taudin ennaltaehkäisy, ja juuri siinä suomalaiset tutkijat ovat kunnostautuneet.

terveys
Miia Kiviluoto
Professori Miia KiviluotoPekka Niiranen / Yle

Laajassa suomalaistutkimuksessa on ensimmäistä kertaa osoitettu, että muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla niiden riskitekijöitä.

Tukholman Karoliinisen instituutin professorin Miia Kivipellon mukaan kysymys on elämäntapamuutoksista.

– Tämä "paketti" sisältää liikuntaa, muistitreeniä, ruokavalio-opastusta ja kaikkien sydän- ja verisuonisairauksien hallintaa.

Kivipelto uskoo, että elintapaohjauksella on mahdollista siirtää sairastumisen alkua 5 – 10 vuotta. Silloin muistisairaiden määrä maailmassa voisi jopa puolittua.

Yhteistyö tärkeää

Ennaltaehkäisy ei kuitenkaan yksin riitä, vaan Alzheimerin selättämiseen tarvitaan myös jatkuvaa lääkekehittelyä ja eri tahojen parempaa yhteistyötä.

– Yhteistyö yliopistojen ja lääkeyritysten kanssa on keskeisessä asemassa.

– On ymmärretty, että Alzheimerin tauti on aivan liian suuri haaste yksittäisille toimijoille.

Omilla valinnoilla voi vaikuttaa

Tautiprosessi aivoissa voi alkaa jo 20 tai 30 vuotta ennen kuin sairauden diagnoosi tehdään. Tutkijat ovat kuitenkin onnistuneet kehittämään aiempaa parempia merkkiaineita, jolla tauti voidaan todeta aikaisemmassa vaiheessa.

Kivipellon mukaan tutkijoilla on nyt myös aiempaa optimistisempi käsitys siitä, että Alzheimerin taudin vaaraan voidaan vaikuttaa omilla valinnoilla.

– Tärkeää on yleinen terveellinen ja aktiivinen elämäntapa kaikissa elämänvaiheissa.

– Mitä aikaisemmin ennaltaehkäisytyön aloittaa, sitä varmemmin tautia voi lykätä tuonnemmaksi.

Lääke löytyy vuoteen 2025 mennessä?

Alzheimerin tauti on saanut viime vuosina runsaasti myös poliittista huomiota, sillä yhteiskunnan kannalta kyse on erittäin kallliista sairaudesta. Maailmalla onkin esitetty harras toive, että tautiin löydettäisiin parantava – tai ainakin sairauden kulkua hidastava – lääke vuoteen 2025 mennessä.

Kivipellon mielestä kyseessä on kunnianhimoinen tavoite.

– Jos teemme yhdessä työtä ja kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin ehkä joitakin hyviä lääkkeitä siihen mennessä löytyy.

Lue seuraavaksi