Hyppää sisältöön

Pohjois-Italia nousi kapinaan: ”Emme ota enää yhtään pakolaista Etelä-Italiasta”

Etelä-Italiaan on tänä vuonna saapunut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, eikä sen vastaanottokeskuksissa ole enää tilaa. Hallituksen päätös sijoittaa heitä varakkaamman Pohjois-Italian alueelle on kuitenkin saanut nuivan vastaanoton.

Turvapaikanhakijoita Mineon pakolaiskeskuksessa Sisiliassa. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Kaikista kovinta kieltä on käyttänyt maahanmuuttoa vastustava Pohjoisen Liitto, jonka tukemat ehdokkaat valittiin toukokuun aluevaaleissa pohjoisessa sijaitsevien Ligurian, Lombardian ja Veneton alueiden johtoon. Kaikki kolme aluetta ovat kieltäytyneet vastaanottamasta etelän Sisiliasta heidän alueilleen lähetettyjä turvapaikanhakijoita.

– Yli viidennes Italian siirtolaisväestöstä elää Lombardian alueella, eikä meillä ole ollut tarjota heille töitä. Tämä on lisännyt yhteiskunnallisia jännitteitä, eikä meillä ole varaa ottaa enää yhtään laitonta siirtolaista alueellemme, Italian rikkaimman alueen, Lombardian, kuvernööri Roberto Maroni sanoi Italian yleisradioyhtiön RAI:n haastattelussa.

Libyaa vaaditaan merisaartoon

Pääministeri Matteo Renzi on peräänkuuluttanut solidaarisuutta köyhää Etelä-Italiaa kohtaan. Renzin mukaan Italia ei voi vaatia muulta Euroopalta solidaarisuutta pakolaiskysymyksen suhteen, jos se näyttäytyy muille maille sisäisesti eripuraisena.

Renzi on myös luvannut löysempää talouskuria niille Pohjois-Italian kunnille, jotka ottavat vastaan turvapaikanhakijoita. Pohjoisen Liittoa edustava Lombardian kuvernööri Maroni vastasi kuitenkin samalla mitalla.

– Minä puolestani lupaan rahallista tukea niille Lombardian kunnille, jotka lupaavat, etteivät ota vastaan ainuttakaan turvapaikanhakijaa, Maroni uhkaa.

Pohjoisen Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Pohjoisen Liiton puheenjohtaja, kasvavasta kansansuosiosta nauttiva Matteo Salvini käytti hänkin kovaa kieltä hallitusta vastaan.

– Me olemme valmiita miehittämään hallituksen edustustot maakunnissa, sekä kaikki sellaiset rakennukset, joihin näitä laittomia siirtolaisia tuodaan, Salvini varoittaa.

Pohjoisen Liitto, joka on noussut mielipidetutkimusten mukaan Italian suurimmaksi oikeistopuolueeksi, vaatiikin Italian järjestävän kansanäänestyksen siirtolaiskysymyksestä. Puolue myös vaatii Libyan asettamista merisaartoon, jotta maahanpyrkijöitä Italiaan tuovat alukset saataisiin pysäytettyä.

Tuhansia pakolaisia halutaan siirtää pohjoiseen

Italian sisäministeriön tietojen mukaan maahan on saapunut viimeisen viiden vuoden aikana yli 340 000 maahanpyrkijää. Lähes kaikki heistä ovat saapuneet Sisilian saarelle Etelä-Italiaan, ja siirtolaiset muodostavat jo lähes neljänneksen Sisilian väkiluvusta.

Siirtolaisia saapuu Catanian satamaan Sisiliassa. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Italian hallituksen tavoitteena on ollut saada muut Euroopan maat ottamaan vastaan Italiaan saapuneita turvapaikanhakijoita. Lisäksi hallitus haluaa siirtää tuhansia turvapaikanhakijoita etelästä pohjoiseen, ja esimerkiksi hyvin toimeentulevaan Lombardiaan halutaan siirtää 6 000–7 000 turvapaikanhakijaa.

Koska vastaanottokeskukset myös Italian pohjoisosissa ovat täynnä, on hallitus päättänyt sijoittaa turvapaikanhakijoita armeijan kasarmeille sekä koulurakennuksiin.