1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Siirtolaiskriisi levisi Milanon ja Rooman rautatieasemille

Teollisuusmaiden huippukokouksen takia tiukennettu rajavalvonta loi siirtolaisille uuden pullonkaulan Italiaan. Avustajat pelkäävät tilanteen pahenevat muutoinkin.

Kaksi pakolaista nukkuu Rooman Tiburtinan aseman edustalla. Sen välittömässä ympäristössä sadat siirtolaiset odottavat pääsyä Italiasta sisemmäksi Eurooppaan. Kuva: Alberto Pizzoli / AFP

Italiassa Milanon päärautatieasemalla ja Rooman Tiburtinan asemalla sadat siirtolaiset odottavat pääsyä Italiasta sisemmäksi Eurooppaan. 

Asemien pullonkaula syntyi, kun Schengen-alueella otettiin käyttöön rajatarkastukset johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokouksen takia. Kokous järjestettiin sunnuntaina ja maanantaina Saksassa, mutta järjestelyt vaikuttivat jo etukäteen ja vaikuttavat edelleen.

Roomassa poliisi tyhjensi torstaina voimatoimin tilapäisen leirin, josta paikalliset yritykset olivat valittaneet, mutta perjantaina siirtolaiset kokoontuivat takaisin samalle alueelle. 

Milanossa asemalta siirrettiin perjantain vastaisena yönä vastaanottokeskuksiin yli sata ihmistä, pääasiassa naisia ja lapsia. Perjantaina asemalla yhä olleille tarjottiin terveystarkastuksia etenkin siksi, että monet kärsivät asunnottomuuden levittämästä syyhystä.

"Kohta täällä on jättiläisrottia"

Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella Italiasta pääsee yleensä suhteellisen helposti naapurimaihin ja sieltä edelleen Britanniaan, Saksaan ja Skandinaviaan, jonne siirtolaiset eniten haluavat.

G7-kokouksen tiukentamat tarkastukset kuitenkin ovat täyttäneet Italian vastaanottokeskukset äärimmilleen, ja monet joutuvat nukkumaan taivasalla.

Kesäkuun alussa muodostuneissa leireissä on lähinnä somalialaisia ja eritrealaisia, ja auttajat pelkäävät, että leirit ovat tulleet jäädäkseen, vaikka Schengen-alueelle taas pääsisikin matkustamaan. Tulijoita on yksinkertaisesti niin paljon, he sanovat.

– Nyt on vasta kesäkuu. Kuukauden päästä täällä on jättiläisrottia, kun ihmiset joutumaan nukkumaan ja myös käymään tarpeillaan täällä, sanoi  milanolainen avustustyöntekijä Bianca Maldifassi.