"Kirjastojen puolueettomuus voi vaarantua"

Hallistusohjelmassa on linjattu, että kunnat eivät olisi jatkossa velvoitettuja järjestämään kirjastopalveluja nykyiseen malliin. Rauman kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara arvioi, että muutos heikentäisi demokratiaa ja kirjastojen palveluja.

kulttuuri
Porin kirjasto, aikuisten osasto
Essi Peijariniemi / Yle

Kirjastojen asema saattaa heikentyä hallituksen suunnitelmien takia, arvioi Rauman kirjastopalvelujen johtaja Karri Hara.

Juha Sipilän hallituksen ohjelmassa on linjattu, että kunnat eivät olisi jatkossa velvoitettuja järjestämään kirjastopalveluja nykyiseen malliin. Hallituspuolueiden tavoitteena on vähentää kuntien velvoitteita, jotta kunnat saisivat säästöjä.

– Kirjastoista puhuminen tässä kohtaa kertoo, mitä hallitus arvostaa ja mitä ei. Se on signaali, että kirjasto ei ole kovin oleellinen ja sen voi järjestää miten vain, Hara sanoo.

Koulutettu työvoima on tärkeä

Hara muistuttaa, että laki ja asetus kirjastojen henkilökunnan koulutuksesta ovat olleet takaamassa, että kirjastoista saa ammattimaista ja tasapuolista palvelua.

Kirjaston perusperiaate on se, että yritämme turvata demokratian.

Rauman kirjastopalvelujen johtaja Karri Hara

– Kirjaston perusperiaate on se, että yritämme turvata demokratian. Pyrimme olemaan puolueeton, tasapainoinen ja ammattimainen laitos, jossa on mahdollisimman tasapuoliset ja laajat kokoelmat. Ammattitaidoton tai puolueeton väki voi vinouttaa ihmisten saamaa informaatiota, Hara sanoo.

Kirjastoissa on lain (siirryt toiseen palveluun) mukaan oltava tietty määrä informaatioalan korkeakoulutuksen saanutta henkilökuntaa. Alan palkat ovat keskimäärin pienet verrattuna muihin korkeakoulutettuihin tehtäviin.

Kirjaston merkitys unohtunut?

Kirjastopalvelujen johtaja Karri Hara korostaa, että kirjastolaitos on ollut koululaitoksen jatke: omaehtoisen tiedonhankinnan väline, jollaista monessa maassa ei ole.

– Jos kirjastot kuihtuvat pois, se vaikuttaa moneen asiaan. Säästöt ovat hyvin vähäiset, vaikka kirjastolaitos lopetettaisiin kokonaan, Hara sanoo.

Hara korostaa, että yhteistyötä kirjastojen kesken on tehtävä yhä enemmän kuntarajojen yli ja palveluja on kehitettävä.