Kolmen viikon nähtävyys Tallinnassa: Kadriorgissa kaivetaan maasta laivanhylkyjä

Alueelta, joka vielä vajaat sata vuotta sitten oli merenpohjaa, on löytynyt kolme keskiaikaista laivaa. Halukkaat voivat mennä katsomaan kaivauksia.

Ulkomaat
Löytöalue oli merenpohjaa aina 1930-luvulle, kunnes se täytettiin palavakiviteollisuuden tuhkalla ja muilla jätteillä.
Löytöalue oli merenpohjaa aina 1930-luvulle, kunnes se täytettiin palavakiviteollisuuden tuhkalla ja muilla jätteillä.Raigo Pajula / AFP

Tallinnassa Kardiorgissa keväällä alkaneet kerrostalojen rakennustyöt jäivät kesken, kun perustusten kaivajat törmäsivät yllättäen puujäänteisiin. Ne osoittautuivat ensin yhdeksi ja lopulta kolmeksi vanhan laivan hylyksi.

Hylyt on päätelty keskiaikaisiksi. Tarkka ajoitus saataneen loppukesästä. Tutkija Maili Roio Viron museovirastosta arvelee niiden olevan 1400–1600-luvuilta.

Suurin hylky on 15 metriä pitkiä ja neljä metriä leveä. Kookkain säästynyt kappale on pohjaosien lisäksi yhden hylyn kylki.

Löytöalue oli merenpohjaa aina 1930-luvulle, kunnes se täytettiin palavakiviteollisuuden tuhkalla ja muilla jätteillä.

Paras säilytyspaikka olisi meressä

Roion mukaan alukset ovat todennäköisesti haverien uhreja, luultavasti kauppa-aluksia. Matalasta rantavedestä niiden lasti kyettiin pelastamaan, eikä siitä ole säilynyt johtolankoja, mutta hylyt painuivat jään ja myrskyjen voimasta yhä syvemmälle, Roio arviou.

– Koska ne ovat olleet tähän asti itselleen sopivissa oloissa, syvällä kosteassa hapettomassa maassa, meidän täytyy säilyttää ne jokseenkin samanlaisessa paikassa. Kaikkein turvallisinta olisi panna ne talteen merenpohjaan, hän sanoo.

Hän pitää myös hyvin todennäköisenä, etteivät kolme hylkyä ole suuren alueen ainoat.

Kaivauksia Tivolin alueella jatketaan vielä kolmen viikon ajan. Muinaisesta merenkulusta kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan kaivajien työtä.

Sekä Viron yleisradioyhtiön ERR:n (siirryt toiseen palveluun) uutisessa että uutisportaali Delfin (siirryt toiseen palveluun) sivulla on video kaivauksista.