Domista tulee pian poliisikoira – katso harjoitus piiloutuneen etsinnästä

Poliisikoiranohjaaja Kimmo Mäntysen belgianpaimenkoirasta Domista tulee syksyllä poliisikoira. Videolla Domi harjoittelee muun muassa piiloutuneen henkilön etsimistä ja kiinniottoa tyhjästä toimistorakennuksesta.

Kotimaa
Poliisi ja koira
Videolla näkyy Domin harjoittelua. Ensimmäisessä on kyse harjoituksesta, jossa se on kytkettynä ja etsii sekä ottaa kiinni piiloutuneen henkilön tyhjästä toimistorakennuksestä. Maalimiehenä eli tässä tapauksessa piiloutuneena henkilönä toimii suojapukuun pukeutunut poliisi. Toisessa harjoituksessa koira on vapaana ja etsii maalimiehen. Kolmannessa on kyse ilmaisuharjoituksesta.

Vanhempi konstaapeli Kimmo Mäntynen Helsingin poliisilaitokselta kouluttaa belgianpaimenkoira malinois -rotuisesta Domista poliisikoiraa.

Heinäkuun puolivälissä kolme vuotta täyttävällä Domilla on vielä koulutus vielä hieman kesken, mutta syksyllä sen on tarkoitus läpäistä koulutuksen viimeinen osio eli voimankäytön tasotarkastus.

Mäntynen kertoo, että Domi erikoistuu huumekoiraksi.

– Se on ainakin työntäyteinen alue, sillä huume-etsintöjä on paljon.

Mäntynen päätti pari vuotta Helsingin poliisikoirayksikössä työskenneltyään, että haluaa itsekin poliisikoiranohjaaksi, eikä valinta ole kaduttanut.

Hän odottaa, että pääsee soveltamaan koiransa kanssa koulutuksessa opittuja asioita toden teolla käytäntöön.

Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa luona, joten vanhempi konstaapeli Kimmo Mäntynen ja Domi lähtevät töihin ja palaavat sieltä yhdessä.
Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa luona, joten vanhempi konstaapeli Kimmo Mäntynen ja Domi lähtevät töihin ja palaavat sieltä yhdessä.Yle

Koulutus vie paljon vapaa-aikaa

Domin koulutus alkoi heti pentuna. Koulutukseen kuuluu lähiopetusta Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksella, mutta suurimmaksi osaksi se tapahtuu työn ohessa ja vapaa-ajalla.

– Viime vuonnakin taisi harjoituspäiväkirjaan tullla noin 7 000 kilometriä ajoa omalla autolla ja omalla vapaa-ajalla koiran takia, eli se on aika rajua touhua, hän naurahtaa.

Domi on suorittanut tähän mennessä esine-etsinnän, henkilöetsinnän ja jäljestämisen käyttöönottotarkastukset, joten niissä tehtävissä sitä voidaan jo käyttää poliisin apuna. Se onkin jo päässyt muutaman kerran tositoimiin.

– Suurin osa on ollut jäljestystehtäviä: esimerkiksi rattijuoppo on lähtenyt autosta karkuun ja hänet on etsitty.

Mäntynen sanoo, että tavallisimpia poliisikoiratehtäviä ovat erilaisten etsintöjen lisäksi juuri jäljestykset, joissa koira etsii esimerkiksi kadonneen tai paikalta paenneen.

Hän huomauttaa, ettei koulutus lopu siihen, kun kokeet on suoritettu, vaan opittavaa riittää koko koiran uralle.

Domille maistuvat lenkkeily ja uinti

Mäntynen pitää koiraansa lupaavana yksilönä ja uskoo siitä tulevan hyvä poliisikoira. Hän kertoo, että se on rotuunsa nähden melko rauhallinen.

– Tietynlaiset harjoitustilanteet sitä kyllä kovasti kiihottavat ja vireystila on korkea, että siinä on ollut aika paljon tekemistä.

Domi osaa kuitenkin rentoutua kotona: kesällä se nauttii erityisesti pitkistä lenkeistä ja uinnista.