1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Japanin rannikolla testataan: Kelluva rakennelma haravoi muovia merestä

Rakennelma odottaa, että muoviroska kelluu sen syliin. Tänä kesänä alkavien testien lopullinen tavoite on nujertaa Tyynenmeren iso muovipyörre.

The Ocean Cleanup -säätiön perustaja ja toimitusjohtaja Boyan Slat esitteli hankettaan 20. toukokuuta 2015 Etelä-Korean Soulissa. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Japanin rannikolla aletaan testata kelluvaa jättimuuria, jonka perimmäisenä tarkoituksena on auttaa merten puhdistamisessa miljoonien tonnien muovijätteestä.

Jos tässä kuussa alkavat alustavat testit tuottavat lupaavia tuloksia, projektista vastaava hollantilainen The Ocean Cleanup (siirryt toiseen palveluun) -säätiö suunnittelee ensi vuodeksi Tsushiman saaren rannikolle ankkuroitua lauttaa ja kelluvia puomeja. Kahden kilometrin mittaisina ne olisivat kaikkien aikojen pisin mereen tehty rakennelma.

Muovia haravoidaan merestä yleensä aluksista. Menetelmä vaatii paljon energiaa ja aikaa. Uudenlainen rakennelma sen sijaan vain kelluisi paikallaan ja ottaisi vastaan merivirtojen kuljettaman roskan.

Koska mereen ei viriteltäisi verkkoja, merieläimille ei koituisi vaaraa, vaan ne pääsisivät uimaan puomien ja lautan alta. Muovi se sijaan ei sukella, vaan kevyenä kelluu pinnalla ja tarttuisi pyydyksiin, joista se voitaisiin poimia ja kierrättää energian tuottamiseen, säätiö kaavailee.

Ensin kysytään asukkailta

Tsushima on kauan kärsinyt rannoilleen ajautuvasta muovista. Saarelta kuluu muoviongelmaan miljoonia euroja vuodessa.

– Vaikka kuinka poimisimme, muovia tulee aina vain lisää. Keräämme sitä kalavesiltä, turistikohteista ja uimarannoilta, mutta kaikkialle ei ole helppo päästä. Jos joku pystyy pysäyttämään roskan merelle, olemme hyvin kiitollisia, sanoo saaren ympäristöviranomainen Takahito Abiru.

Lopullinen päätös ensikesäisen kokeilun sallimisesta tehdään, kun merialueen kartoitus valmistuu ja hankkeesta on keskusteltu kalastajien ja muiden asukkaiden kanssa. Alustavia kokeita vastaan ei ole ollut kukaan. Kartoituksessa selvitetään meren syvyyttä, merenpohjan muotoja ja vuoroveden virtauksia.

The Ocean Cleanup -säätiön haave on sadan kilometrin mittainen rakennelma, joka siivoaisi Havaijin ja Kalifornian välisiä vesiä viimeistään viiden vuoden päästä.  Alueella, pääasiassa pinnan alla, on valtava muovijätepyörre.