Tyttöjen metsästysleiristä tuli hitti kertaheitolla

Kun tytöt menevät jahtiin, pitää päässä olla tuunattu bling bling -lippalakki. Saalis on tytöille sivuseikka, mutta koira on kaikki kaikessa.

leirintä
Tuttöjen Koppeloleiri Ilomantsi
Annika Suvivuo

Tytöt tulevat ryminällä metsästyksen pariin. Ensimäistä kertaa järjestetty, vain tytöille suunnattu Koppelo-leiri iski heti kultasuoneen. Ilomantsissa pidetyn erä- ja metsästysleirin paikat myytiin hetkessä loppuun. Leiri päättyy tänään sunnuntaina.

– Kysyntä oli niin kovaa, että paikkoja piti lisätä, sanoo Koppelo-leiritoimikunnan vetäjä Jaana Kanerva.

Pohjois-Karjalan Jahtinaisten järjestämällä Koppelo-leirillä oli erätaitojen kimpussa 30 tyttöä ikähaarukassa 8–15 vuotta. Monen vanhemmat metsästävät, mutta porukassa on myös tyttöjä, joille metsästys on aivan uusi kokemus.

– On täällä yksi tyttö, joka on jo ampunut hirven, Kanerva kertoo.

Viiime vuonna metsästyskortin lunasti 20 000 naista. Määrä kasvoi edellisvuodesta vajaalla viidella prosentilla. Samaan aikaan miesten lunastamien metsästyskorttien määrä kääntyi hienoiseen laskuun.

Kaikkiaan metsästyskortteja maksettiin viime vuonna reilut 300 000.

Saalis ja aseet sivuroolissa

Naisia ja tyttöjä kiinnostaa luonnossa liikkuminen ja metsätys, mutta ei poikien tai miesten ehdoilla. Tytöt haluavat pitää hauskaa omalla tavallaan.

– Tytöille saalis ei ole pääasia. Tytöt haluavat tehdä tyttöjen juttuja myös metsässä, Kanerva korostaa.

Myös leirin majoituksessa on otettu tytöt huomioon; sisävessa on, lakanoissa nukutaan ja suihkussa käydään.

– Se on tätä päivää, Kanerva korostaa.

Tyttöjen juttuja

Tyttöjen eräleiri eroaa melkoisesti poikien vastaavasta Metso-leiristä. Ohjelmassa on perinteisten erätaitojen lisäksi muun muassa lippalakin tuunausta, poniratsastusta ja korujen tekemistä luonnon antimista. Ja illalla kikatetaan ja paistetaan vaahtokarkkeja nuotiolla.

– Me olemme esimerkiksi kuivanneet ja lakanneet jäniksen papanoita. Saa nähdä mitä niistä syntyy, Kanerva pohtii.

Tietysti leirillä opetellaan myös luonnossa liikkujan taitoja.

– Tulen tekeminen, suunnistus, puukon käsittely ja leireily ovat tärkeitä myös tytöille, Kanerva korostaa.

Myös erilaisiin metsästysaseisiin tutustutaan ja ampumaankin pääse oppaan kanssa, jos haluaa. Mitään pakkoa ei ole.

Koira on tärkeä

Kun naiset tulevat metsästyksen pariin, tuovat he mukanaan usein koiran. Koppelo-leirillä on vieraillut lauma erirotuisia metsästyskoiria.

– Tytöt saivat äänestää niistä omaa suosikkia. Ajokoiran pentu voitti, Kanerva kertoo.

Koppeloleiri päättyy tänään. Lopuksi leiriläiset mittaavat taitoja Koppelo-karkeloissa ja leirin päätteeksi esitellään opittuja taitoja vanhemmille.

Kanerva uskoo, että osa nyt leirillä olleista tytöistä päätyy metsästäjiksi, osa ei. Pohjois-Karjalan Jahtinaiset ovat otettuja ensimmäisen leirin saamasta positiivisesta palautteesta.

– Tyttöjen Koppelo-leiri on ollut meille ohjaajillekin ihan mahtava juttu. Se on varmaa, että jatkoa on luvassa, Kanerva päättää.