Madrid ja Barcelona siirtyvät vasemmistojohtoon

Espanjan pääkaupungissa Madridissa pormestarinvalan vannoi Manuela Carmena, ja Barcelonassa virkavalan vannoo häätöjen vastaisen liikkeen Ada Colau. Molemmat saivat tukea Espanjan puoluekarttaa ravistelevalta vasemmistolaiselta Podemos-puolueelta.

Ulkomaat
Barcelonan uusi pormestari Ada Colau (vas.) ja Madridin uusi pormestari Manuela Carmena.
Barcelonan uusi pormestari Ada Colau (vas.) ja Madridin uusi pormestari Manuela Carmena.Josep Lago / AFP / Lehtikuva ja Chema Moya / EPA

Espanjan kaksi suurinta kaupunkia siirtyy lauantaina vasemmistoaktivistien johtamiksi. Pääkaupungissa Madridissa 71-vuotias eläkkeellä oleva tuomari Manuela Carmena vannoi pormestarin virkavalansa aamupäivällä, ja Barcelonassa virkaan astuu häätöjä vastaan kampanjoinut 41-vuotias Ada Colau. Molemmat saivat tukea perinteistä puoluekarttaa ravistelevalta vasemmistolaiselta Podemos-liikkeeltä.

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue kärsi viime kuun alue- ja paikallisvaaleissa ankaria tappioita. Merkittävien kaupunkialueiden liukuminen hallitsevien konservatiivien käsistä voi ennakoida tulevien parlamenttivaalien asetelmia.

Konservatiivien valtakausi päättyi Madridissa

Ahora Madrid -liikkeen Carmenan nousu pormestariksi päättää hallitsevan konservatiivisen kansanpuolueen 24-vuotisen valtakauden Madridissa.

Madridin pitkäaikainen johtaja Esperanza Aguirre ei kyennyt muodostamaan tarvittavaa liittoumaa pysyäkseen vallassa, kun taas Carmena onnistui saamaan taakseen perinteisen sosialistipuolueen tuen.

Carmena vastusti kampanjassaan korruptiota, julkisten palveluiden yksityistämistä ja talousvaikeuksiin joutuneiden kansalaisten häätöjä asunnoistaan.

Carmenan Ahora Madrid -liikkeen ideologiset juuret ovat anarkistisissa ja libertaarisissa liikkeissä, ja se on hakenut innoitusta muun muassa vallankumouksellisesta Pariisin kommuunista, joka hallitsi lyhyen aikaa Ranskan pääkaupunkia vuonna 1871.

– Meidän täytyy muuttaa poliittiset prioriteetit kaupungissa, jolla on on ollut uusliberaali asenne 25 vuotta, Carmena on sanonut haastattelussa.

– Haluamme palauttaa kaupungin kansalaisilleen.

Ada Colausta tulee lauantaina ensimmäinen nainen Barcelonan pormestarina. Colau on arvostellut kaupunkinsa kehittämistä turismin ehdoilla ja kyseenalaistanut avokätisen rahankäytön Formula 1 -kisoihin.

Kansanliikkeet haastavat Espanjan valtapuolueet

Espanjan talouskurimus, sen paljastama laajamittainen korruptio ja jyrkät julkisen sektorin leikkaukset nostattivat maassa leikkauksia vastustavan Indignados eli Raivostuneet-liikkeen, johon osaltaan kytkeytyy myös uuden vasemmistolaisen Podemos-puolueen synty.

– Ensi kertaa Madridia ja Barcelonaa eivät hallitse poliittiset puolueet vaan sosiaalisten liikkeiden muodostamat liittoumat, Navarran yliopiston viestinnän professori Manuel Martín Algarra sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Tämä äänestys rankaisi Espanjan perinteistä poliittista valtaeliittiä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters