1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kunniavartiossa karskilla miehellä voi tulla tippa linssiin

Reserviläistoiminnassa herkistävin hetki on jouluaaton kunniavartio sankarihaudoilla. Veteraanin tai hänen puolison kiitos voi tuoda vartiossa seisovalle reserviläiselle kyyneleen silmään.

Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Paltamon reserviläisten ampumaharjoituksessa lauantaina oli tällä kertaa kymmenkunta jäsentä, kun tavallisesti heitä on ainakin tuplasti enemmän. Joukon pienuuteen on kaksi syytä, samaan aikaan Kajaanissa käydyt reserviläispiirin ampumakilpailut ja harmaa sateinen sää.

Paltamon reserviläisjärjestöllä on jäseniä noin 50, joista aktiivisia on noin puolet. Toimintaa on laidasta laitaan maanpuolustustapahtumista aina kunniavartioon.

– Jouluaaton kunniavartio on hieno tapahtuma, josta ihmiset ovat pitäneet. Seisomme sankarihaudoilla kunniavartiossa lumipuvut päällä ja siihen tehtävään halukkaiden määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta, kertoo Ari Häkälä.

– Se on tunteikas tilaisuus, jota vanhemmat ihmiset arvostavat ja ovat sen myös sanoneet. Kun seisomme tuiskussa ja pakkasessa ja veteraani tai hänen vaimo tulee sanomaan, että kiitos pojat, niin silloin on monella raavaalla miehellä tippa todella lähellä ja tiedämme ettemme ole siellä tyhjänpanttina.

Leppoisa tunnelma

Muuttotappio näkyy myös reserviläisjärjestön toiminnassa, vaikka jäsenmäärä on pysynyt pitkään samalla tasolla.

Silloin on monella raavaalla miehellä tippa todella lähellä ja tiedämme ettemme ole siellä tyhjänpanttina.

Ari Häkälä

– Uusia jäseniä tulee mukaan toimintaan aina muutamia, eli saman verran kuin niitä poistuu tai eroaa. Enemmän olisi varmaan tulijoita, jos muuttotappiota ei olisi, uskoo Häkälä.

Ampumaharjoituksessa tunnelma on leppoisa. Metalliastiassa palaa nuotio, jossa valmistuu nokikahvi sekä paistuvat käristemakkarat. Kukuin odottaa omaa vuoroa rauhassa ja siinä samalla vaihtuvat kuulumiset.

Reserviläiset ampuvat harjoituksissa kolmella erilaisella aseella, pystykorvalla, reserviläiskiväärillä ja pistoolilla. Näistä kalleimmat panokset nielee pystykorva.

– Siinä yhden luodin hinta on euron luokkaa, kun taas reserviläiskivääriin panosten hinta on 20-25 senttiä, laskee Ari Häkälä.