Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist astuivat alttarille

Hääpari harkitsi pieniä häitä, mutta päätti, että rakkaus ansaitsee suuret juhlat. Tukholman linnankirkkoon kutsuttiin 400 kuninkaallista ja muuta vierasta.

Ulkomaat
Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist.
Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist.Jonas Ekstromer / AFP / Lehtikuva
Hääpari tervehti tukholmalaisia vihkimisen jälkeen.
Tunnelmia Tukholman linnankirkosta. Paikalla oli noin 400 kutsuvierasta.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja hänen morsiamensa Sofia Hellqvist ovat lupautuneet toisilleen Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa. Molemmat vastasivat emerituspiispa Lars-Göran Lönnermarkin kysymykseen kuuluvalla äänellä "kyllä" ja hymyilivät sen jälkeen iloisesti toisilleen. Vihkivalan aikana Sofian ääni kuitenkin miltei murtui.

Hääparille puhuessaan Lönnermark vertasi avioliittoa kilpa-autoiluun ja sen vaatimuksiin. Kodin on kuitenkin oltava toisenlainen varikko; siellä ei pidä laskea sekunteja ja minuutteja, vaan rentoutua rakkaansa läheisyydessä, hän sanoi. Hänen mukaansa pariskunta on jo voittanut pääpalkinnon ottaessaan toisensa puolisoikseen. Koko puhe (siirryt toiseen palveluun) on luettavissa ruotsiksi hovin verkkosivulta.

Ensimmäisenä lauluna tuoreelle avioparille soi Salem Al Fakirin versio brittiyhtye Coldplayn Fix You -hitistä. Pariskunnan toinen musiikkivalinta oli perinteisempi: virsi "Taas saapui suvi Pohjolaan", jota Ruotsissa lauletaan usein kesän kynnyksellä, muun muassa koulujen kevätjuhlissa.

Sen jälkeen palattiin taas hittilinjalle, kun David Pagmar esitti ruotsinkielisen version Rihannan kappaleesta Umbrella. Sen sanojen mukaan ei haittaa, vaikka sataisi, kunhan on yhteinen sateenvarjo parhaan ystävän kanssa. Ulos kirkosta pariskunta saateltiin Ludwig van Beethovenin yhdeksännen sinfonian svengaavalla sovituksella, jonka tahtiin vieraat taputtivat käsiään.

Sofiasta tuli herttuatar ja prinsessa

Morsiuspari kertoi haastattelussa häiden alla harkinneensa pieniä häitä, mutta tulleensa siihen tulokseen, että rakkaus on suurten juhlien arvoinen asia. Niinpä kirkko oli täynnä sukulaisia ja ystäviä sekä kuningashuoneista että molempien puolisojen elämän varrelta. Lisäksi mukana oli valtiollisista syistä kutsuttuja vieraita. Koko vieraslista (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n verkkosivulla.

Morsiusneitoina Sofian edellä kulkivat pikkuprinsessa Estelle, kuningatar Silvian sukulaistytöt Chloé ja Anaïs sekä Sofian kummitytär Tiara. Carl Philipin bestman Jan-Åke Hansson on hänen paras ystävänsä kouluajoilta.

Kaikkiaan kuninkaanlinnan penkeissä istui noin 400 kutsuvierasta. Katujen varrelle oli Tukholmassa kertynyt monituhatkertainen määrä odottamaan, että Värmlannin tuore herttuapari kulkisi ohi hevosvaunuissaan. Katsojajoukko arvioitiin 300 000:ksi.

Kiertomatkan päätteeksi kuninkaanlinnan edustalta Skeppholmenin rannasta kajahti 21 kunnialaukausta.

Kuninkaanlinnan juhlakerroksessa on määrä syödä, juoda ja ilakoida hääparin kunniaksi aamun tunneille asti.