1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mehiläisen mahassa sen salaisuus: Viikinkien sima on superjuomaa

Viikingit uskoivat, että sima tekee kuolemattomaksi. Nykytutkimus ei lupaa yhtä paljon, mutta senkin mukaan viikinkisima nujertaa tulehduksia.

Ulkomaat
Mehiläisiä
Yle

Alkuperäisen viikinkireseptin mukaan tehty sima on superjuomaa, joka voi auttaa taistelussa ärhäköitäkin bakteereja vastaan, sanovat siman salaisuuksia selvittäneet ruotsalaistutkijat. Kokeidensa perusteella he ovat valmistaneet alkuperäisen kaltaista viikinkisimaa.

Hunajasta ja vedestä tehty alkoholipitoinen sima oli viikingeille jumalten juomaa, joka teki nauttijastaan kuolemattoman tai ainakin antoi hänelle lujasti terveyttä. Lundin yliopiston tutkijoiden mukaan jälkimmäinen käsitys ei ole pelkkä uskomus.

Tobias Olofsson ja Alejandra Vásquez havaitsivat, että salaisuus on mehiläisen mesimahan 13 erilaisessa maitohappobakteerissa. Niitä sekoittuu hunajaan, jota mesimahassa syntyy, ja simaa valmistettaessa hunaja reagoi villihiivan kanssa.

Tutkijat kiinnostuivat todettuaan, että hunaja tehosi hevosten haavoihin, joita ei muuten ollut saatu paranemaan. Jatkotutkimuksissa selvisi, että hunajasta tehty viikinkisima oli mainio lääke myös ihmisten tulehduksiin – jopa niihin, joihin antibiootit eivät ota tepsiäkseen.

– Päätelmämme on, että simaa juodessaan ihminen saa vereensä maitohappobakteereista aineita, jotka taistelevat tulehduksia vastaan tai estävät niiden syntymistä, Olofsson sanoo.

Tutkijat visioivat: Hunajaa antibioottien sijaan

Kaupasta ostettavasta simasta ei ole vastaavaa apua, koska sen valmistuksessa veden ja hunajan sekoitus steriloidaan eli siitä tapetaan kaikki bakteerit, ennen kuin siihen lisätään teollisuushiivaa. Kupillisessa viikinkisimaa sen sijaan on sata miljardia elävää maitohappobakteeria, tutkijat kertovat.

Heidän kymmenen vuotta sitten alkanut työnsä jatkuu ihmiskokeilla. Vapaaehtoiset juovat simaa, ja heidän verestään mitataan sen vaikutuksia.

– Vielä emme tarkalleen tiedä, millaisia tulehduksia voimme tulevaisuudessa estää. Sitä varten meidän on ymmärrettävä täsmälleen, millä tavoin mehiläisten bakteerien yhteistyö toimii, sanoo Vásquez.

Mikäli hunaja todella osoittautuu antibioottien veroiseksi tai jopa tehokkaammaksi, se olisi erityisen hyvä uutinen kehitysmaille, joille antibiootit ovat kallista tuontitavaraa mutta hunajaa saa kotimaasta. Länsimaissa menisivät kaupaksi myös elintarvikkeet, jotka antaisivat vastustuskykyä olematta lääkkeitä, tutkijat visioivat.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi