Lääkärit ilman rajoja: Virheet ebolan kanssa toistuvat

Liberia julistettiin ebolasta vapaaksi maaksi toukokuussa, mutta toiveet naapurimaiden suhteen ovat heikentyneet. Lääkärit ilman rajoja - järjestön puheenjohtajan mukaan vuosi sitten tehdyt virheet toistuvat.

Ulkomaat
Mies heittää öljyä rakennusjätteiden päälle.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön jäsen valmistautui polttamaan ebolasairaalana käytetyn teltan jäännöksiä Monroviassa tiistaina 27. tammikuuta. Zoom Dosso / AFP

Terveysviranomaiset toistavat samoja virheitä kamppailussaan ebolaa vastaan yli vuosi epidemian puhkeamisen jälkeen, Lääkärit ilman rajoja – järjestön puheenjohtaja Joanne Liu varoittaa.

Länsi-Afrikan ebola-epidemia alkoi yli vuosi sitten Guineassa ja Sierra Leonessa. Naapurivaltio Liberia julistettiin ebolasta vapaaksi maaksi toukokuussa, mutta toiveet siitä, että Sierra Leone ja Guinea seuraisivat perässä, ovat hiipuneet viime aikoina. Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti keskiviikkona, että ebola-tapaukset kahdessa maassa ovat vähentymisen sijaan lisääntyneet viime viikkojen ajan.

Joanne Liu syyttää ongelmista hallitustason johtajuuden puutetta ja poliittisten tarkoitusperien nostamista epidemiaa vastaan taistelun edelle.

Kitkerillä kommenteillaan Liu viittaa erityisesti Guineaan, jossa ebolasta on tehty poliittinen kiistakapula presidentti Alpha Conden ja opposition välisessä valtataistelussa.

Lähteet: AFP