Keskitysleiriselviytyjä ja Peter von Baghin muistokonsertti Sodankylän kohokohtia

Sodankylän elokuvajuhlilla on viikonloppuna paitsi nähty huippuohjaajavieras ja yllätyksiä, myös kunnioitettu Peter von Baghin muistoa. 30. juhlavuottaan viettävä festivaali päättyy tänään.

elokuvat
Sodankylän elokuvajuhlat.
Sodankylän elokuvajuhlat.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Loppuunmyytyjä näytöksiä, lepuuttamista aurinkoisessa laiturinnokassa ja kirjava sekoitus uutta ja vanhaa: niistä on Sodankylän elokuvajuhlien viikonloppu tehty. Festivaalia alusta asti luotsanneen, viime vuonna menehtyneen Peter von Baghin elokuvat ovat olennainen osa ohjelmistoa samoin kuin legendan lempielokuvat. Von Baghia muistetaan festivaaleilla monella tapaa.

30. elokuvajuhlien suosittu perjantain mykkäelokuvakonsertti omistettiin von Baghille. Ihmisiä pullistelevaan sirkustelttaan kiemurteli kilometrien jonot katsomaan vuoden 1929Les Nouveaux Messieurs-mykkäelokuvaa ja kuuntelemaan Avanti!-orkesteria.

Elokuvaohjaaja Mike Leigh.
Englantilainen elokuvaohjaaja Mike Leigh Sodankylän elokuvajuhlilla 13. kesäkuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Paikalla olivat myös lähes kaikki kutsuvieraat, myös päävieras,mestariohjaaja Mike Leigh. Yleisö kansoitti käytävätkin ja osa istui lähes orkesterilaisten sylissä.

Moninkertaisen Oscar-ehdokkaan Leigh´n lauantain aamukeskustelu veti niin ikään tuvan täyteen. Terävä Leigh lämmitti yleisön heti kertomalla ensimmäisestä näkemästään elokuvasta, Pinokkiosta.

– Tämän keskustelun aikana oma nenäni tulee kasvamaan entuudestaan, Leigh heitti.

Uutuuksille lämmin vastaanotto

Perjantaiyön yllätysennakkoesitys, syksyllä ensi-iltaan tuleva Häiriötekijä sai riemukkaan vastaanoton. Elokuva perustuu Jani Volasen luomaan Q-teatterin näytelmään. Elokuvan on ohjannut Aleksi Salmenperä ja näyttelijäkaartiin kuuluvat Eero Ritala, Elina Knihtilä, Tommi Korpela ja Kari Hietalahti.

Lauantaina nähtiin kiinnostavia ulkomaisia uutuuselokuvia. Saksalaisen ohjaajavieraan Christian Petzoldin keskitysleiriselviytyjien kuvaus Phoenix houkutti ison teltan täyteen. Film noir -tyylin vahva draama petoksella ja riipaisevalla päätöksellä saapuu myös Suomessa elokuvateatterilevitykseen syksyllä.

Omien sanojensa mukaan suuria yleisöjä pelkäävä Petzold nauratti yleisöä elokuvan esittelyssä.

– Ihmettelin telttaan kiemurtelevaa pitkää jonoa. Ajattelin, että tämän täytyy olla joku Hollywood-trikkitemppu.

Festivaalin kärkielokuvaa edusti tämän vuoden Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voittaja, iranilaisdraama Taxi. Intiimiin, kokonaan taksin sisältä kuvatun Taxin ansiot ovat huumorissa, konstailemattomuudessa ja ajankohtaisessa poliittisuudessa. Ohjaaja Jafar Panahilta on kielletty elokuvien tekeminen kotimaassaan Iranissa islaminvastaisuuden takia.

Sodankylässä katsotaan vielä tämä päivä elokuvia tuulessa lepattavassa teltassa mopojen päristellessä ohitse. Myös Yle Teema jatkaa vielä Sodankylän elokuvafestivaalien ohjelmistolla ja Yle Areenasta on katseltavissa festivaalitallenteita.