1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kansainvälinen rikostuomioistuin vaatii Etelä-Afrikkaa pidättämään Sudanin presidentin

Sotarikoksista syytetyn Sudanin presidentin Omar al-Bashirin kerrotaan saapuneen Johannesburgiin Afrikan unionin huippukokoukseen. Etelä-Afrikka ei ole vahvistanut tietoa al-Bashirin saapumisesta.

Sudanin presidentin Omar al-Bashir. Kuva: Ahmed Yosri / EPA

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC vaatii Etelä-Afrikkaa pidättämään Sudanin presidentin Omar al-Bashirin, jonka kerrotaan saapuneen Afrikan unionin huippukokoukseen Johannesburgiin.

Tuomioistuin haluaa al-Bashirin tuomiolle Darfurin konfliktiin liittyvistä rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta.

ICC antoi al-Bashirista pidätysmääräyksen ensi kertaa jo vuonna 2009, mutta tämä on vältellyt oikeutta ja vieraillut senkin jälkeen useissa Afrikan maissa. Useimmiten kohteena on kuitenkin ollut ICC:hen kuulumaton maa, kun taas Etelä-Afrikka on jäsen.

Myös ihmisoikeusjärjestöt vaativat pidätystä

ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda sanoo, että Etelä-Afrikalla on oikeudellinen velvollisuus pidättää al-Bashir, jos tämä on maassa. Tuomioistuin on ollut Etelä-Afrikan viranomaisiin yhteydessä ja muistuttanut tästä, hän kertoo uutistoimisto AP:lle.

Jos al-Bashiria ei pidätetä, asiasta ilmoitetaan sekä tuomioistuimen valvovalle elimelle että YK:n turvallisuusneuvostolle, hän sanoo.

Myös eteläafrikkalaiset ihmisoikeusjärjestöt vaativat maataan pidättämään al-Bashirin.

Afrikan unionin edustaja Jacob Enoh-Eben puolestaan sanoo, ettei unioni pakota mitään maata pidättämään jäsenmaan johtajaa ICC:n puolesta. Ebenin mukaan AU on pyytänyt ICC:tä keskeyttämään käsittelyt istuvia presidenttejä vastaan.

Etelä-Afrikan viranomaiset eivät ole vahvistaneet, onko al-Bashir saapunut kaksipäiväiseen huippukokoukseen. Maan yleisradioyhtiö SABC (siirryt toiseen palveluun) on kuitenkin sanonut, että eteläafrikkalaiset viranomaiset ja sudanilaiset diplomaatit ovat olleet ottamassa tätä vastaan.