Presidentti Niinistö arvioi sotilaallisen läsnäolon kasvavan Itämerellä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näkee Yhdysvaltain aikeet sijoittaa raskasta sotilaskalustoa Baltiaan ja Itä-Eurooppaan jatkeena jo Krimin tapahtumista alkaneelle vakuuttelupolitiikalle.

Kotimaa
Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö tapasi lehdistöä ennen Kultaranta-keskustelujen avausta tasavallan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa Naantalissa 14. kesäkuuta.
Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö tapasi lehdistöä ennen Kultaranta-keskustelujen avausta tasavallan presidentin kesäasunnolla Kultarannassa Naantalissa 14. kesäkuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo, että Yhdysvaltain aikeissa sijoittaa raskasta sotilaskalustoa Baltiaan ja Itä-Eurooppaan on kyse jo Krimin tapahtumista alkaneesta vakuuttelupolitiikan jatkosta. Niinistö sanoi jo tuolloin arvioineensa, että seurauksena sotilaallinen läsnäolo Itämeren alueella kasvaa.

– Silloin kun nuo ensimmäiset lähinnä ilmavoimien tuet sinne ilmaantuivat totesin, että se tulee lisäämään sotilaallista läsnäoloa Itämeren tiimoilla, ja tämä varmasti tulee aiheuttamaan ihan samaa. Siis siinä missä Nato näyttäytyy, siinä näköjään Venäjäkin on halunnut näyttäytyä, Niinistö sanoi kesäasunnollaan Kultarannassa, jossa alkaa illalla kaksipäiväinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus – Kultaranta-keskustelut.

Niinistön mukaan Yhdysvallat haluaa vakuuttaa Baltian ja Itä-Euroopan maat siitä, että Naton 5. artikla toimii. Niinistö käytti englannin sanaa reassurance.

– Meihin se vaikuttaa tietysti välillisesti niin, että totta kai jos aseita ja sotilaallista voimaa kasautuu lähimaastoon, niin ei se koskaan mukavaa ole, Niinistö sanoi.

Niinistö arvioi, että Ukrainan neuvotteluasetelmiin Yhdysvaltain kaavailuilla ei ole suurta vaikutusta.

– Tässähän on siis kaksi kriisiä. Toinen on Ukrainan rajallinen kriisi, joka on tietysti valtava katastrofi ukrainalaisille. Toinen on sitten tämä lännen ja Venäjän suhdekriisi, ja siihen sillä tietysti sitten paremminkin on vaikutuksia.

Heti tiistaina matkalle Moskovaan

Niinistö sanoi, että hänen Moskovan vierailuunsa asialla tuskin on vaikutusta. Niinistö tapaa tiistaina Moskovassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Aiemmin presidentti Niinistö tapasi Kazakstanin presidentin ja keskusteli Ukrainan presidentin kanssa puhelimitse. Niinistö ei kokenut aktivoituneensa erityisesti juuri nyt.

– Itse asiassa tietynlaista aktiivisuutta tässä on ollut päällä koko ajan. Nyt ehkä on vähän sattumienkin summa, että juuri nyt sitten kasaantuu aika paljon uusiakin asioita – niinkuin Suomen ja Venäjän kahdenkeskisten suhteiden täysin ulkopuolisia, Ukrainan kriisiinkin nähden ulkopuolisia asioita. Paremminkin siitä on kysymys, Niinistö muotoili.

– Tokihan pitää pitää mielessä se, että minulla on ollut paljon kutsuja Moskovaan voitonpäivän juhlista lähtien. Siellä on käynyt läntisiä valtionpäämiehiä, ja me olemme kuitenkin kaikkein lähinnä tässä, joten kyllä meidän on keskusteluyhteyden ylläpitämisestä pidettävä huolta, Niinistö sanoi.

The New York Times -lehden mukaan Yhdysvallat aikoo sijoittaa raskasta sotilaskalustoa Itä-Eurooppaan ja Baltiaan. Suunnitelman toteutuminen vaatiii vielä muiden muassa presidentti Barack Obaman hyväksynnän.

Sipilältä vastaava arvio

Kultaranta-keskusteluihin osallistuva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi Yhdysvaltain kerrottua suunnitelmaa samansuuntaisesti.

– Meillä niin kuin monella muullakaan ei ole tästä vielä paljon tietoa tällä hetkellä, mutta totta kai se lisäisi sotilaallista läsnäoloa Itämeren alueella.

Sipilä pitää huomenna maanantaina puheenvuoron Suomea käsittelevässä keskusteluosiossa.