1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Afrikka antoi Sudanin presidentille poistumiskiellon

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC haluaa al-Bashirin vastaamaan koviin sotarikossyytöksiin. Hän on Etelä-Afrikassa huippukokouksessa. ICC:n jäsenenä Etelä-Afrikan kuuluisi ottaa hänet kiinni ja luovuttaa Haagiin.

Ulkomaat
Sudanin presidentti Omar al-Bashir valokuvattuna Saudi-Arabiassa tammikuussa 2015.
Sudanin presidentti Omar al-Bashir valokuvattuna Saudi-Arabiassa tammikuussa 2015.Ahmed Yosri / EPA

Eteläafrikkalainen tuomari on määrännyt estämään Sudanin presidentin Omar al-Bashirin lähdön Etelä-Afrikasta, jossa hän tiettävästi parhaillaan on. Kiireellisen pidätysvaatimuksen oikeudelle esitti eteläafrikkalainen ihmisoikeusryhmä Litigation Centre.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC vaati aiemmin sunnuntaina Etelä-Afrikkaa pidättämään al-Bashirin, joka halutaan oikeuteen vastaamaan kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syytteet liittyvät Sudanin Darfurin alueen konfliktiin.

Tuomari Hans Fabriciusin päätöksen mukaan al-Bashirin on jäätävä Etelä-Afrikkaan, kunnes se tekee päätöksen hänen pidätysvaatimuksessaan. Asian oli määrä mennä sunnuntaina Etelä-Afrikan hallinnollisen pääkaupungin Pretorian korkeimman oikeuden käsittelyyn, mutta sitä siirrettiin maanantaiksi.

Al-Bashirilla on Etelä-Afrikan immuniteettilupaus

Al-Bashirin oli määrä tulla AU:n huippukokoukseen Johannesburgiin, mutta hänen olinpaikkansa on epäselvä. Kokouksessa häntä ei ole julkisesti nähty, muta Etelä-Afrikan hallituslähteestä vahvistetaan hänen tulleen paikalle.

Al-Bashirin pidätysmääräys annettiin jo vuonna 2009, mutta Afrikan maat ovat sallineet hänen liikkua alueillaan varsin vapaasti. Toisin kuin useimmat niistä, Etelä-Afrikka on ICC:n jäsen, mikä velvoittaa sen tottelemaan ICC:n päätöksiä.

Poistumiskiellon antanut tuomari Fabricius sanoi, ettei al-Bashirin voida antaa poistua Etelä-Afrikasta, koska se loukkaisi Etelä-Afrikan mainetta. Hallitus on kuitenkin antanut kokouksen osanottajille immuniteettilupauksen, minkä takia al-Bashirin luovuttaminen ICC:lle on epätodennäköistä.

Lähteet: AFP, AP,Reuters

Lue seuraavaksi