1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Työttömyysmaksujen korotus on syömässä palkkojen minikorotukset

Huipputyöttömyys on kuivannut työttömyysvakuutusrahaston niin perusteellisesti, että palkasta perittäviä työttömyysmaksuja pitäisi korottaa 0,5%. Työnantajat joutuisivat maksamaan lisää saman verran. Juuri enempää ei ole ennakkoarvioissa luvattu palkankorotusvaraksi. Kiista työttömyysrahoista jumiuttaa parhaillaan käytäviä palkkaneuvotteluja.

politiikka
Työnhakijat etsivät työpaikkoja TE-toimiston tietokoneilla.
Työnhakijat etsivät työpaikkoja TE-toimiston tietokoneilla.Markku Ulander / Lehtikuva

Työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta on määrä päästä sopuun maanantaihin 15.6. mennessä. Työnantajapuoli on korostanut, että nyt sovitaan vain palkoista.

Palkansaajapuoli vaatii, että palkkojen lisäksi nyt on sovittava myös tulossa olevista työttömyysvakuutusmaksujen korotuksesta. Työttömyysvakuutusmaksua peritään tällä hetkellä palkoista 0,65%

Maksujen suuruuden päättää virallisesti sosiaali- ja terveysministeriö työttömyysvakuutusrahaston anomuksesta. Palkansaajapuolen mielestä korotus laskee ostovoimaa ja tämä pitäisi ottaa huomioon palkoista päätettäessä.

Työttömyysvakuutusrahasto on arvioinut, että työntekijöiden on maksettava 0,5% lisää, jotta koko ajan lisääntyvistä ansiosidonnaisista työttömyyskorvauksista selvitään.

Työnantajat joutuisivat maksamaan saman 0,5% maksetuista palkoista. Nykyisin maksu on 0,8%, jos palkkoja maksetaan alle kaksi miljoonaa euroa. Sitä suuremmilta palkanmaksajilta on työttömyysmaksua nyt peritty 3,15%.

Lue seuraavaksi