Komeetalle laskeutunut eurooppalaisalus havahtui horroksesta

Philaen pelättiin nukahtaneen ikiuneen, mutta Aurinko herätti laskeutujan. Nyt voidaan taas toivoa, että Philae auttaa ratkaisemaan, ovatko komeetat Maan elämän lähde.

Ulkomaat
osetta-luotaimen laskeutumisalus Philae
Rosetta-luotaimen laskeutumisalus Philae laskeutumassa komeetan pinnalle.ESA

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Auringon valo on herättänyt Euroopan avaruusjärjestön Esan (siirryt toiseen palveluun) laskeutumisaluksen seitsemän kuukautta kestäneestä horroksesta. Philae lähetti myöhään lauantaina viestin Maahan, kerrotaan luotainta ohjailevasta Saksan avaruustutkimuskeskuksesta.

– Philae on hyvissä voimissa, iloitsee projektin johtajan Stephan Ulamec.

Philae on kaikkien aikojen ensimmäinen alus, jonka on onnistunut laskeutua komeetalle. Se tömähti jäiselle 67P/Tšurjumov–Gerasimenko -komeetalla marraskuussa ja alkoi tehdä kokeita. Viestiyhteys Maahan kesti 60 tuntia, mutta sitten Philae jäi varjoon ja sen akut tyhjenivät.

Toivoa ei kuitenkaan heitetty, sillä komeetta ja samalla Philaea olivat matkalla kohti Aurinkoa. Havahtuminen osoittaa, että Philae aurinkokennot ovat jälleen kyenneet lataamaan akkuja, vaikka tutkijoiden usko alkoi olla koetuksella.

Philae lähetti myöhään lauantaina 40 sekuntia dataa emäluotaimensa Rosettan kautta. Rosetta kiertää 67P:tä noin sadan kilometrin korkeudella.

Komeettatutkimuksen tavoitteena on saada vinkkejä siitä, miten elämä maapallolla on saanut alkunsa. Yksi teorioista on, että tarpeelliset vesi ja molekyylit ovat tulleet Maahan iskeytyneiden komeettojen kyydissä.

Philealta tietoja on odotettavissa luultavasti lokakuulle, jolloin sen akut hyytynevät uudelleen. Tehoa lasketaan riittävän vielä pariksi kuukaudeksi sen jällkeen, kun 67P kiepahtaa elokuun puolivälissä poispäin Auringosta.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset