Lammaspaimeneksi haki ennätysmäärä suomalaisia – ei palkkaa

Lammaspaimenen pesti on haluttu tänä kesänä. Metsähallituksen tehtävään oli satoja hakijoita viimevuotista enemmän, vaikkei työstä makseta palkkaa.

Luonto ja ympäristö
Karitsa Lappeenrannan linnoituksessa
Yle

Suomalaiset ovat valmiita maksamaan päästäkseen lammaspaimeneksi. Metsähallituksen luontopalveluiden lammaspaimenpesteihin oli tänä vuonna 903 hakijaa, mikä on 300 enemmän kuin viime vuonna. Arvonnan jälkeen kesäpaimeneksi valittiin 83 henkilöä.

Jokainen valituista paimentaa lampaita yhdessä kohteessa viikon ajan. Lammaspaimenia haettiin Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen sekä Närängän luonnonmetsän ja Hiidenmaan perinnetilan maisemiin.

Paimenilla on käytössään vaatimattomat asuintilat.

– Lammaspaimenen työ on pakoa hektisestä kaupunkielämästä. Siellähän ei ole sähköjä, eikä välttämättä juoksevaa vettäkään. Se on paluuta entisajan elämänmenoon, josta moni on nykyisin vieraantunut, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Eveliina Nygren.

Se on paluuta entisajan elämänmenoon, josta moni on nykyisin vieraantunut.

Eveliina Nygren

Suuri hakijamäärä oli yllätys myös Nygrenille. Hän arvelee, että suosioon vaikuttaa kolme houkuttelevaa tekijää: retkeily, upea kohde ja lampaat.

– Paimenen tehtävään pestatut ovat eri puolilta Suomea. He ovat nimenomaan rauhallisuutta ja hiljaisuutta arvostavia henkilöitä, jotka tulevat yksin tai puolison kanssa tai sitten maatilalomasta kiinnostuneita perheitä.

Paimen maksaa viikostaan 350 tai 400 euroa riippuen kohteen tasosta ja mukavuuksista.

– Maksun idea on, että sillä rahoitetaan kohteen ylläpito ja hoito sekä muun muassa korjataan lammasaitoja, kertoo erikoissuunnittelija Eveliina Nygren.

Tehtävänä lampaiden rapsuttelua

Nygren kutsuu lampaita luonnon kesätyöntekijöiksi, jotka hoitavat pihapiiriä ja perinnemaisemaa ja samalla luonnon monimuotoisuus säilyy.

Paimenen tehtävänä on huolehtia lampaista, antaa niille vettä ja etenkin laskea ne säännöllisesti, etteivät lampaat pääse karkaamaan.

– Tehtävät eivät ole kovin työllistäviä, sellaista rapsuttelua.

Metsähallituksen luontopalvelut pestasi ensimmäisen kerran lammaspaimenia vuonna 2007, minkä jälkeen hakijamäärä on kasvanut vuosittain.

– Ihmisen luontosuhde on selvästi heikentynyt. Siksi tällaisesta tulee trendikäs asia, Eveliina Nygren pohtii.

Seuraavan kerran tehtävään voi hakea tammikuussa 2016.