1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaisnainen Tbilisissä: "Eläintarha on ollut huonossa kunnossa jo pitkään"

Georgian Tbilisissä asuva Marietta Halonen kertoo paikallisen eläintarhan olleen jo ennen rankkasateiden aiheuttamia tulvia huonossa kunnossa. Tbilisin eläintarhasta karkasi kymmeniä vaarallisia eläimiä, kun tulvavesi rikkoi aitauksia.

Virtahepo karkasi Tbilisin eläintarhasta, kun tulvavesi rikkoi aitauksia. Kuva: Beso Gulashvili / Georgian pääministerin lehdistöpalvelu

Georgian pääkaupungissa asuva Marietta Halonen oli luullut jo tottuneensa siihen, että Georgiassa sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mutta sunnuntain uutiset yllättivät hänetkin.

Kaupungin eläintarhasta oli päässyt karkuun kymmeniä vaarallisia eläimiä, kun rankkasateiden aiheuttamat tulvat rikkoivat aitauksia.

– Kun avasin aamulla tietokoneen, ensimmäinen ajatus oli huvittuneisuus. Että tällaistakin tapahtuu! Täällä tapahtuu monesti sellaisia asioita, että suomalaiset ihmettelee, että tämähän on kuin jakso Kummelista. Mutta sen jälkeen, kun rupesi selviämään, miten paha tilanne on ja miten paljon eläimiä on kuollut, se oli ihan kauheaa.

Halosen käy sääliksi niin ihmisiä, jotka kärsivät tulvista kuin eläimiä, jotka hukkuvat tai jotka ammutaan kaupungin kaduille.

– On surullista nähdä Facebookin uutisvirrassa kuvia kuolleista villieläimistä kasoissa teiden varsissa.

Halonen asuu perheineen parin kilometrin päässä eläintarhasta, muttei ole itse nähnyt karanneita eläimiä. Perheestä kukaan ei ole poistunut päivän aikana asunnosta.

"Tähän olisi pitänyt varautua"

Halosen mielestä rankkasateet olivat jatkuneet jo niin pitkään, että myös eläintarhassa mahdolliseen vaaraan olisi pitänyt varautua.

– Kaikkien tiedossa on, että eläintarha on joen varrella, ja että rankkasateet ovat jatkuneet jo kuukauden ajan. On ihan oletettavaa, että joki jossain vaiheessa tulvii.

Halosta ihmetyttää se, ettei eläimille näyttäisi olevan mitään paikkaa, minne ne voitaisiin viedä.

– Tällä hetkellä eläimet ovat joko kadulla tai häkkien jämissä, mitä eläintarhassa on jäljellä. Jos eläimelle ei ole mitään paikkaa, se ammutaan. Täällä on ammuttu aika paljon petoeläimiä, tiikereitä ja susia, mikä on aivan hirveää. Tiikerikin on uhanalainen eläin. Tähän olisi pitänyt varautua.

Toisaalta Halonen toivoo, että tulvan myötä eläinten oloihin kiinnitettäisiin paremmin huomiota.

– Tbilisin eläintarha on ollut huonossa kunnossa jo pitkään. Eläinten olot eivät ole olleet mitenkään hyvät. Tavallaan toivon, että tämä muuttaisi tilannetta. Että eläimet sijoitettaisiin jonnekin muualle tai sitten niille rakennettaisiin paremmat olot.

Georgian sisäministeriön mukaan tulvissa on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä.