Presidentti Niinistö arvioi sotilaallisen läsnäolon kasvavan Itämerellä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö näkee Yhdysvaltain aikeet sijoittaa raskasta sotilaskalustoa Baltiaan ja Itä-Eurooppaan jatkeena jo Krimin tapahtumista alkaneelle vakuuttelupolitiikalle.

Kotimaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa 13. kesäkuuta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Kultarannassa 13. kesäkuuta.Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo, että Yhdysvaltain aikeissa sijoittaa raskasta sotilaskalustoa Baltiaan ja Itä-Eurooppaan on kyse jo Krimin tapahtumista alkaneesta vakuuttelupolitiikan jatkosta. Niinistö sanoi jo tuolloin arvioineensa, että seurauksena sotilaallinen läsnäolo Itämeren alueella kasvaa.

– Silloin kun nuo ensimmäiset lähinnä ilmavoimien tuet sinne ilmaantuivat totesin, että se tulee lisäämään sotilaallista läsnäoloa Itämeren tiimoilla, ja tämä varmasti tulee aiheuttamaan ihan samaa. Siis siinä missä Nato näyttäytyy, siinä näköjään Venäjäkin on halunnut näyttäytyä, Niinistö sanoi kesäasunnollaan Kultarannassa, jossa alkaa illalla kaksipäiväinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskustelutilaisuus – Kultaranta-keskustelut.

Niinistön mukaan Yhdysvallat haluaa vakuuttaa Baltian ja Itä-Euroopan maat siitä, että Naton 5. artikla toimii. Niinistö käytti englannin sanaa reassurance.

Niinistö arvioi, että Ukrainan neuvotteluasetelmiin Yhdysvaltain kaavailuilla ei ole suurta vaikutusta.

The New York Times -lehden mukaan Yhdysvallat aikoo sijoittaa raskasta sotilaskalustoa Itä-Eurooppaan ja Baltiaan. Suunnitelman totoeutuminen vaatiii vielä muiden muassa presidentti Barack Obaman hyväksynnän.