Naisia halventava naljailu riisti nobelistin aseman tiedeyhteisöissä

Naiset itkevät laboratorioissa ja romanssit heidän kanssaan haittaavat tutkimustyötä. Nämä kommentit lopettivat nobelisti Tim Huntin tieteenedistämistyön.

Brittiläinen nobelisti Tim Hunt on menettänyt asemansa merkittävissä tiedeyhteisöissä naljailtuaan halventavasti naistutkijoista tiedetoimittajien kokouksessa pitämässään puheessa.

Hunt, joka sai Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 2001, sanoi Etelä-Koreassa pidetyssä kokouksessa tiistaina, että naisista on laboratoriossa haittaa, koska "he itkevät, kun heitä moittii". Naisten viaksi Hunt sanoi myös tutkijayhteisöissä syntyvät romanssit.

Puhe aiheutti myrskyn sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä. The Guardian- lehden pääkirjoitustoimittaja Anne Perkins (siirryt toiseen palveluun) pitää sutkautuksia sivistyneistöversiona siitä kannasta, että minihameinen nainen on itse syypää, jos mies raiskaa hänet. 

72-vuotias Hunt on omistautunut viime vuosina tekemään tiedettä tunnetuksi Englannissa ja muuallakin. Tämän viikon aikana hän on kuitenkin menettänyt asemansa, joiden arvovallalla hän työtään teki. Mennyttä ovat paikat Euroopan tutkimusneuvoston tiedekomiteassa, Kuninkaallisessa tiedeseurassa ja lontoolaisyliopistossa UCL:ssä.

Hunt on pyytänyt anteeksi puhettaan ja sanonut yrittäneensä olla vitsikäs ja ironinen. Anteeksipyynnöstään huolimatta hän sanoi pitävänsä kiinni siitä, että rakkaussuhteet haittaavat tieteentekoa. The Guardian -lehden haastattelussa hän sanoo myös tajuavansa, ettei hänellä ole paluuta.

– Urani on loppu. Olin toivonut voivani vielä tehdä tieteenedistämistyötä Englannissa ja Euroopassa, mutta ei se käy. Minusta on tullut myrkkyä. Akateemiset laitokset ovat pesseet minusta kätensä kysymättä minun kantaani, Hunt sanoi.

Naiskollegat puolustavat

Hunt on saanut myös puolustajia tiedeyhteisössä. Fyysikko Athene Donald sanoo Huntin aina tukeneen häntä työssä Cambridgen yliopiston tasa-arvovaltuutettuna. Huntin puhetta ei voi puolustella, mutta muuten hän ei ole koskaan osoittanut seksismin häivääkään, Donald sanoi.

Huntin entinen oppilas Ottoline Leyser, niin ikään Cambridgen yliopiston johtava tutkija, sanoo pelkäävänsä, että Huntin loukkaavat kommentit karkottavat tiedeuraa harkitsevia nuoria naisia. Muutoin Huntin maine on tahraton, Leyserkin sanoi.

Hänen mukaansa kohulla on myös toinen puoli: se vahvistaa monien tutkijoiden haluttomuutta puhua lehdistölle tai julkisesti, koska asia leviävät hurjaa vauhtia sosiaalisessa mediassa.

– Tänä aikana puolihuolimaton tokaisu lounastauolla jossakin kokouksessa voi johtaa uran kannalta katastrofaalisiin seurauksiin, Leyser sanoi.