Pentagon: Yhdysvallat iski terroristeja vastaan Libyassa, kohteena tunnettu jihadisti

Libyan hallituksen mukaan iskussa olisi kuollut algerialainen jihadisti Mokhtar Belmokhtar, jonka kuolemasta huhuttiin jo pari vuotta sitten. Mies tunnetaan yksisilmäisenä jihadistina.

Mokhtar Belmokhtar 16. tammikuuta julkaistussa videossa.

Yhdysvaltain armeija kertoo tehneensä ilmaiskun Libyassa terroristiverkosto al-Qaidaan yhdistettyä taistelijaa vastaan lauantaina, kertoi maan puolustusministeriö sunnuntaina.

Iskun tuloksia tutkitaan ja lisätietoja siitä annetaan myöhemmin, kertoi Pentagonin tiedottaja Steve Warren lausunnossaan. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kohteena oli algerialainen jihadisti Mokhtar Belmokhtar. He eivät kuitenkaan vahvista, saiko mies surmansa iskussa.

Uutistoimistot kertovat Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen tiedottaneen, että Belmokhtar ja useita muita olisi kuollut.

Veteraanijihadisti Belmokhtaria vastaan on nostettu terrorismisyytteet Yhdysvalloissa. Belmokhtar järjesti tammikuussa 2013 kymmeniä ihmishenkiä vaatineen hyökkäyksen Algerian maakaasukentälle. Maaliskuussa 2013 Tšadin armeija sanoi tappaneensa Belmokhtarin, mutta tietoa ei voitu vahvistaa.

Libya vajosi sekasortoon sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011. Maassa on nyt kaksi kilpailevaa hallintoa. Kilpailevat ryhmittymät taistelevat muun muassa maan öljyrikkauksista.

Kaaoksessa laista ei piitata ja se näkyy myös alueelta pakenevien ihmisten suurena määränä.