1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sonera rakentaa datakeskuksen Helsinkiin

Keskuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2017. Se olisi Helsingin Sanomien tietojen mukaan lähes yhtä suuri kuin internetyhtiö Googlen datakeskus Haminassa.

talous
Facebookin tietokonepalvelinkeskus Luulajassa, Ruotsissa.
Facebookin palvelinkeskus Luulajassa, Ruotsissa. Susanne Lindholm / EPA

Teleoperaattori Sonera aikoo rakentaa Helsinkiin Suomen suurimman, kaikille yrityksille palveluja tarjoavan datakeskuksen, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Keskuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2017. Se olisi lähes yhtä suuri kuin internetyhtiö Googlen datakeskus Haminassa, kertoo asiasta ensimmäisenä kertonut Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Keskuksen kapasiteetiksi suunnitellaan vähintään 30 megawattia.

Keskuksen rakennuttamisen arvioidaan maksavan 130–150 miljoonaa euroa. Soneran mukaan rahoituksesta vastaavat institutionaaliset sijoittajat ja muut yhteistyökumppanit. Se arvioi rakennuttamisen työllistävän satoja ihmisiä parin vuoden aikana.

Sähköä syöviä keskuksia havitellaan etenkin viileän ilmaston maihin, joissa energian saanti on luotettavaa. Data- eli palvelinkeskuksissa tallennetaan ja käsitellään suuria datamääriä. Keskukset kuluttavat valtavasti sähköä. Soneran kaavaileman keskuksen sähköntarve vastaa Helsingin Sanomien mukaan noin kolmea prosenttia Loviisan ydinvoimalan sähköntuotannosta. Sonera aikoo kerätä jäähdyttämisestä syntyvän hukkalämmön hyötykäyttöön. Se aikoo käyttää keskuksessa vain uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettavaa sähköä.

Suomessa toimivat jo muun muassa hakukoneyhtiö Googlen datakeskus Haminassa ja venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin keskus Mäntsälässä sekä Microsoftin keskus Uudellamaalla. Ohjelmistoalan yhtiö ei ole turvallisuussyihin vedoten kertonut, missä sen datakeskus tarkemmin ottaen sijaitsee.

Lue seuraavaksi