Bussilipun hinta saattaa nousta, jos Föli laajenee – "Ensimmäinen toimintavuosi ollut hieno"

Seudullinen joukkoliikenne Föli on saanut matkustajilta positiivisen vastaanoton. Fölin katsotaan parantaneen vuorotarjontaa ja alentaneen hintoja. Seudullinen joukkoliikenne on ollut toiminnassa vuoden.

Kuva: Esa Töykkälä / Yle Turku

Turun kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen sanoo, että seudullisen joukkoliikenteen Fölin toimintavuosi on ollut odotusten mukainen.

– Matkustusmäärät ovat olleet ihan mukavia. Matkustajat ovat ottaneet Fölin hyvin vastaan. Olemme tyytyväisiä.

Tervonen kokee, että Föli on parantanut linja-autojen vuorotarjontaa ja lippujen hinnat ovat laskeneet huomattavasti seutukunnissa.

Föli laajenee?

Fölissä on mukana kuusi aluetta: Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko. Alueella asuu noin 280 000 asukasta. Paimio, Masku, Nousiainen, Mynämäki ja viimeisimpänä Parainen ovat pyytäneet selvitystä fölialueeseen liittymisestä.

– Toimintaa jatkettaneen nykyisellä kuuden kunnan mallilla ainakin muutaman vuoden ajan, joukkoliikennesuunnittelija Jouko Tervonen visioi.

Tervosen mukaan Turun kaupungin joukkoliikennelautakunta antaa jossain vaiheessa vastauksen kunnille. Kunnat saavat muun muassa tietää, mitä Föli-liikenteen järjestäminen niille kustantaisi. 

– Esimerkiksi Parainen on vähän kysymysmerkki Fölin laajentumisen kannalta. Kunta on aika laaja, kun mukaan lasketaan saaristoalueet. Jos ajatellaan vanhaa kanta-Paraista, niin se sattaisi olla laajentumisen takaraja.

– Sanoisin, että kolmisenkymmentä kilometriä Turusta olisi aika järkevä alue. Tällöin myös Mynämäki ja Paimio alkaisivat olla raja-alueilla.

Esimerkiksi Föli-kertalippu maksaa kolme euroa. Sama hinta on voimassa koko Fölin alueella eli Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa ja Ruskolla.

– Olettaisin, että kolmen euron kertalippu ja tämänhetkiset arvo- ja kausikortit ovat vain nykyiselllä Föli-alueella.

– Jos Föliin otetaan mukaan uusia kuntia, vyöhyketaksoitusta eli kalliimmpia hintoja on mietittävä, Tervonen toteaa.