1. yle.fi
  2. Uutiset

Kylvöt loppusuoralla Savossa: Viljelijä toiveikkaana sadon suhteen

Peltojen märkyys on haitannut kylvötöitä etenkin rantatiloilla. Silti pellot on nyt saatu pääosin kylvettyä. Leppävirtalaisen viljelijän Jukka Lyytikäisen mukaan kylvöaika ei kerro hyvästä sadosta.

kylvö
Traktori pellolla.
Riikka Rautiainen/ Yle

Kylvöt on saatu loppusuoralle Pohjois-Savon pelloilla koleasta ja osin kosteasta alkukesästä huolimatta. Peltojen märkyys on kiusannut etenkin rantatiloja niillä alueilla, joilla vesistöjen pinnat ovat olleet korkealla. Esimerkiksi Leppävirran ympäristössä peltojen märkyydestä on kärsitty lähes kaikilla tiloilla, mutta nyt pellot on saatu pääosin kylvettyä.

Leppävirtalainen viljelijä Jukka Lyytikäinen kylvi viimeiset peltonsa viime viikon lopulla. Kesän sadosta viljelijä on toiveikkaalla mielellä.

En ole löytänyt syy-seuraus-suhdetta aikaisten kylvöjen ja hyvän sadon välillä.

Jukka Lyytikäinen

– Nyt näyttää viime vuotta paremmalta. Toisaalta olen pitänyt omaa kirjaani kylvö- ja puintiajoista sekä sadoista 30 vuoden ajan, enkä ole löytänyt syy-seuraus-suhdetta aikaisten kylvöjen ja hyvän sadon välillä. Se ratkaisee, millainen kesästä tulee, Lyytikäinen kertoo.

Viljelijän mukaan paras sato korjattiin hänen kirjanpitonsa mukaan vuonna 1995.

– Silloin kylvin viimeiset ohrat 10. kesäkuuta, mutta kesä oli niin lämmin ja hyvä, että sato ylitti odotukset, Lyytikäinen muistelee.

Tukiehtojen mukainen viimeinen kylvöpäivä on 30. kesäkuuta.Viljelijät ovat viime päivät tehneet tiuhaan tahtiin ilmoituksia kylvöalojen muutoksista sähköiseen palveluun. Tänään on viimeinen päivä ilmoittaa muutoksista, eikä viljelijä voi tämän päivän jälkeen enää vaihtaa kasvilajiketta pellolle.

Pro Agria Pohjois-Savon kasvintuotannon asiantuntijan Ahti Godin mukaan vehnää ja kauraa ei enää ehdi kylvää.

– Aikainen ohra ehtii nyt kylvettynä kypsyä vielä syyskuun puoliväliin, jos kesä on hyvä. Jos taas ei ole, puinnit venyvät jopa lokakuulle, ja silloin puidaan kalliita viljoja, koska kuivatuskulut kasvavat syksyn edetessä, God tiivistää.

Lue seuraavaksi