Koirat ja kissat kiinni – luonnossa on nyt paljon eläinvauvoja

Luonnossa elävien eläinten lisääntymisaikana lemmikkieläimet on pidettävä kytkettyinä tai välittömästi kytkettävissä. Koirien ja kissojen vapaana liikkumista määrittelee kuitenkin ympäri vuoden sekä metsästys- että järjestyslaki.

luonto
telkänpoikanen linnunpoikanen
Jussi Lindroos / YLE Keski-Suomi

Koirien kiinnipitoaika kestää Suomessa maaliskuun alusta elokuun 19. päivään saakka luonnossa elävien eläinten lisääntymisajan vuoksi. Lait määrittävät lemmikkieläinten kiinni pitämistä myös tämän ajan ulkopuolella.

Koiranpitoa määrittelevät muun muassa metsästyslaki ja vuonna 2003 voimaan astunut järjestyslaki.

– Lain lähtökohta on, että koiraa ei saa pitää ikinä irti. Koiran kytkemättömänä olemiseen pitää olla joko laissa säädetty peruste tai maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa. Koirapuolen lainsäädäntö on kohtuullisen selvä, kun taas kissojen irti olemista sanelee hyvin pitkälle järjestyssääntö, kertoo Suomen riistakeskus Pohjanmaan riistasuunnittelija Juha Heikkilä.

Itsekin koiria omistava Heikkilä tietää, että eläinten poikaset ja pennut ovat helppoa riistaa koirille ja kissoille.

– Ihmisten pitäisi huolehtia lemmikeistään siten, etteivät ne pääsisi kulkemaan luonnossa vapaina ja tekemään vahinkoa nuorille, huonosti liikkuville ja varomattomille yksilöille. Vastakuoriutuneiden ja -syntyneiden suojautumiskeino on piiloutuminen ja painautuminen, mutta hyvät vaistot omaava kissa tai koira löytää ne ja ne joutuvat vääriin suihin, muistuttaa Heikkilä.

Irrallaan oleva lemmikki voi aiheuttaa muutakin vahinkoa

Suomen riistakeskuksen Pohjanmaan aluetoimistoon tulee yhteydenottoja jonkin verran irti olevista kotieläimistä. Juha Heikkilä sanoo, että riistakeskus ei ole valvontaviranomainen, joten ilmoitus kannattaa tehdä pääsääntöisesti poliisille.

– Myös riistanhoitoyhdistyksillä on metsästyksenvalvojia, joilla on oikeus valvoa koirakuria, Heikkilä kertoo.

Koiran irti pitäminen voi aiheuttaa myös pelkotiloja ihmisille tai vahinkoja kytkettyinä oleville koirille.

– Meissä ihmisissä on paljon sellaisia, jotka pelkäävät koiria. Heille tulee erittäin epämiellyttävä tunne siitä, mitä koira tekee, jos sitä ei ole kytketty. Kytkemättömänä oleva koira voi myös tulla kiinnostuksesta kytkettynä olevan koiran luokse, ja koska kytketty koira reagoi eri tavalla kuin kytkemättömänä oleva, voi syntyä tappelu, painottaa Heikkilä.

Heikkilä haluaa muistuttaa ihmisiä myös lemmikkieläinten omistamiseen liittyvästä sopimuksesta.

– On olemassa myös yleiseurooppalainen lemmikkieläinten suojelusopimus, jonka Suomikin on ratifioinut. Siellä sanotaan, että kenelläkään ei ole oikeutta pitää lemmikkiä irrallaan toisen alueella.