Palkkaratkaisu nostaa palkkoja 16 euroa kuussa

Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät myöhään viime yönä sopuun ensi vuoden palkkaratkaisusta.

politiikka
Palkkaneuvottelijat.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (vas.) ja SAK:n puheenjohtaja (oik.) äänessä pöydän keskivaiheilla työmarkkinajärjestöjen palkkaneuvotteluissa Helsingissä 14. kesäkuuta.Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Ensi vuoden palkkaratkaisu nostaa palkkoja 16 euroa kuukaudelta, mutta kuitenkin vähintään 0,43 prosenttia, työmarkkinakeskusjärjestöt tiedottavat.

Palkankorotusten taitekohtana on 3 720 euron kuukausipalkka. Sitä pienempiin kuukausipalkkoihin tulee 16 euron korotus. Vastaavasti sitä suuremmat palkat kasvavat 0,43 prosenttia.

Järjestöt esittävät ensi vuodelle myös 0,5 prosenttiyksikön korotusta sekä työnantajien että palkansaajien työttömyysvakuutusmaksuihin. Suurituloisille palkkaratkaisun kokonaisvaikutus jää siis käytännössä negatiiviseksi.

Koko palkkaratkaisun kustannusvaikutus on 0,54 prosenttia, koska matalapalkkaisille 16 euroa on enemmän kuin 0,43 prosenttia palkasta.

Työmarkkinoiden osapuolet pääsivät myöhään viime yönä sopuun työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta eli ensi vuoden palkkaratkaisusta. Palkkaratkaisu koskee 1,8 miljoonaa työntekijää.

Sopimus vaatii kaikkien työmarkkinakeskusjärjestöjen hyväksynnän. Palkkaratkaisun ovat jo hyväksyneet Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kuntatyönantajat KT ja palkansaajakeskusjärjestö SAK.

Korjattu 16.6.2015 klo 15.50. Palkankorotuksen taitekohta on 3 720 euroa, ei 3 755, kuten jutussa aiemmin luki.