Satakunnan sairaanhoitopiirille tunnustusta selväsanaisuudesta

Kehitysvammaliitto on myöntänyt Satakunnan sairaanhoitopiirille Vuoden selväsanainen- palkinnon. Erityiskehuja sairaanhoitopiiri sai potilasohjeista ja nettisivuistaan.

selkokieli
Satakunnan keskussairaala
Kati Rantala / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiiri on saanut Vuoden selväsanainen -palkinnon. Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen myöntämän palkinnon perustelujen mukaan sairaanhoitopiirin potilaaksi on kenen tahansa helppo tulla, koska tietoa on saatavilla yleiskieltä helpommalla selkokielellä.

– Sairaanhoitopiiri on osoittanut valtavasti voimavaroja selkokieliseen tiedotukseen. Tuloksena on ollut tekstimäärältään laajin selkomateriaali, minkä varmaan mikään julkinen toimija on koskaan tuottanut, sanoo Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä.

Satakunnan sairaanhoitopiiriä kehutaan esimerkiksi potilasohjeiden ja nettisivujen toteutuksesta. Sairaanhoitopiiri on tuottanut useiden vuosien ajan selkokielellä potilaille jaettavia potilasohjeita sekä julkaissut yleisölle tarkoitetut verkkosivustonsa selkokielellä.

Palkinto luovutettiin sairaanhoitopiirin edustajille maanantaina Porissa.

Vuoden selväsanainen -palkinto

Vuoden selväsanainen -palkinto myönnetään joka toinen vuosi henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt selkokielistä tiedottamista ja kielellistä tukea tarvitsevien ihmisten tiedonsaamisen mahdollisuuksia.

Aikaisempia Vuoden selväsanainen- palkinnonsaajia ovat muun muassa Oikeusministeriön ja Kelan tiedotus, kirjailija Kari Vaijärvi, Yleisradion lasten uutiset sekä Valtion taidemuseon saavutettavuushanke.

Selkokieli on yleiskieltä helpompaa ja ymmärrettävämpää kieltä viestintään, joka suunnataan erityisryhmille, esimerkiksi eri vammaisryhmille, maahanmuuttajille tai iäkkäille henkilöille. Selkokeskuksen arvion mukaan selkokielestä hyötyy noin puoli miljoonaa suomalaista.