Pingviini vai lokki? – Turkulaisilla on vaikeuksia untuvikkojen kanssa

Turun eläinhoitolan puhelin pirisee nyt taajaan. Kyse on jokakesäisestä ilmiöstä, kun turkulaiset kyselevät toimintaohjeita linnunpoikasten kanssa.

Kotimaa
Pieni lokinpoikanen
Ville Välimäki / Yle

Turun eläinhoitolaan tulee päivittäin useita soittoja keskustan alueella olevista lokinpoikasista. Kaupunkilaiset kyselevät, että miten toimia, kun kadulla kyyköttää orvon oloinen lokinpoikanen.

Onpa jokunen turkulainen otaksunut untuvikkoa jopa pingviiniksi, kun ei ole tunnistanut vaaleanharmaata ja mustapilkkuista otusta.

Lokit pesivät suurten rakennusten katoilla ja räystäskouruissa. Kun poikaset lähtevät pesästään ne saattavat pudota jalkakäytäville tai sisäpihoille.

Turun eläinhoitolan mukaan emot tuskin ovat hylänneet pudonneita poikasiaan, vaan ne käyvät ruokkimassa untuvikkoja pari kertaa päivässä. Emot myös puolustavat pienokaisiaan äänekkäästi ja tekemällä valehyökkäyksiä.

Kaikki linnut ja niiden pesät ovat rauhoitettuja toukokuun alusta heinäkuun loppuun. Eläinhoitolan väki ei voi käydä "pelastamassa” emojensa hoidossa olevia lokinpoikasia. Mikäli poikanen on vaarallisessa paikassa, sen voi siirtää muutamia kymmeniä metrejä kauemmas turvallisempaan ympäristöön.

Poikasta siirtäessä on huolehdittava, että emot näkevät missä poikanen on. Ulostepommituksen varalta on hyvä suojautua esimerkiksi sateenvarjolla, kertoo eläinhoitola tiedotteessaan.

Lähteet: Eläinhoitolan tiedote