Wolfgang Ischinger: Euroopan ovet ovat Venäjälle auki

Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger kertoi Kultaranta-keskusteluissa neljä ratkaisua maailman epäjärjestykseen. Hänen mukaansa keskustelut Venäjän kanssa tulisi aloittaa luottamuksen, ei pelon kautta.

politiikka
Wolfgang Ischinger
Wolfgang IschingerYle

Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger antoi tänään jatkuneissa Kultaranta-keskusteluissa omat ratkaisunsa siihen, mitä nykypäivän epäjärjestyksen tilassa tulisi tehdä.

Ischingerin mukaan ei olisi huono ajatus aloittaa Venäjän kanssa keskustelut jostakin sellaisesta, mikä oli mahdollista jo Kylmän sodan aikana. Hän uskoo, että luottamuksen avulla Venäjän kanssa voitaisiin aloittaa Helsinki-prosessin kaltainen järjestelmä ehkä jo ensi vuonna.

Ischinger kertoi puheenvuorossaan olevansa huolissaan siitä, että valtioilta puuttuu kyky estää konflikteja yhdessä.

"Puolustusrahoja käytetään vastuuttomasti"

Ensimmäiseksi Ischingerin mukaan tulisi sitoutua kansainvälisten instituutioiden, kuten YK:n turvallisuusneuvoston ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n uudistamiseen.

Toiseksi Ischinger painottaa, että transatlanttiset suhteet on pidettävä kunnossa. Kansallisesta turvallisuusvirastosta NSA:sta ja Edward Snowdenin paljastuksista huolimatta suhteet Atlantin molemmin puolin tulisi pitää vahvoina ja elinvoimaisina. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kauppasopimuksen kaatuminen olisi Ischingerin mukaan valtava takaisku.

Kolmanneksi Ischinger muistuttaa, että nyt jos koskaan on oikea hetki miettiä, miten puolustukseen käytettäviä varoja voitaisiin käyttää tehokkaammin. Hänen mukaansa rahoja käytetään EU:ssa vastuuttomasti. Ischinger toteaa, että Euroopassa puolustukseen käytettävä rahamäärä on 40 prosenttia Yhdysvalloista.

Viimeiseksi Ischinger nostaa esille suhteet Venäjään. Hänen mukaansa valtioiden pitäisi ajaa asiassa kahta eri strategiaa. Ensimmäinen strategia on jatkaa vakuuttelua EU:n ja Naton kautta. Toinen strategia on tehdä Venäjälle selväksi, että Euroopan ovet ovat auki.

– Asiaa tulisi lähestyä luottamuksen, ei pelon kautta, Ischinger sanoi puheenvuorossaan.